Rakennusasiantuntijat toivovat tiukempaa sääntelyä uudiskohteisiin – ei voi mainostaa riskittömänä hankintana: "Liian usein luullaan vedenpitäviksi"

IMG_0073
Julkaistu 10.08.2019 10:48

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Asunnon ostamiseen liittyvän RS-järjestelmän tarkoituksena on varmistaa, että uudiskohde rakennetaan suunnitelmien mukaan. Käytännössä se ei toimi kuluttajan suojana niin hyvin kuin pitäisi, pohtivat rakennusalan asiantuntijat.

Vaikka rakennusliike asettaa lain vaatimat vakuudet pankkiin tismalleen oikean suuruisina ja oikeissa rakentamisen vaiheissa, ne ovat silti riittämättömät rakennusliikkeen konkurssitilanteessa, asuntoluotottaja Hypon riskienhallintajohtaja Mikko Huopio sanoo.

RS on lyhenne sanoista Rahalaitosten neuvottelukunnan Suosittelema. RS-kohteilla tarkoitetaan uusia asuntoja, joiden myynti aloitetaan jo rakentamisvaiheen aikana. Kohteisiin on asetettu asuntokauppalain vaatimat turvajärjestelmät.

Kohteen ostaja maksaa asuntoa osissa RS-pankkiin kohteen rakennusvaiheen aikana. Olennainen osa järjestelmää ovat vakuudet, jotka perustajaosakkaan on lain mukaan talletettava pankkiin konkurssin ja rakennusvirheiden takia.

Vakuus on vähintään viisi prosenttia taloussuunnitelman rakennuskustannuksista siinä vaiheessa, kun kohdetta aletaan myydä. Vakuuden on oltava vähintään 10 prosenttia myytyjen osakkeiden kauppahinnasta siinä vaiheessa, kun asuntoja rakennetaan.

Lue myös: Ritva ehti maksaa uudisasunnosta yli 100 000 euroa, sitten rakennusliike meni konkurssiin – varoittaa nyt muita turvalliseksi mainostetusta vakuusjärjestelmästä: "Olen järkyttynyt"

Huopion mukaan olisi hyvän tavan mukaista, että asunnon välittäjä, asunnon ostajaa rahoittava pankki ja itse myyjä eli rakennusliike tekisivät selväksi, mitä kohteen ostaminen tarkoittaa ja millaisia riskejä asunnon ostamiseen rakenteilla olevasta kohteesta liittyy.

Asunnon ostamista kesken olevasta kohteesta ei voi mainostaa riskittömänä hankintana.

– Liian usein RS-kohteita luullaan täysin vedenpitäviksi.

Pohjola Rakennuksen hallituksen puheenjohtajan Juha Metsälän mukaan ongelmana ovat uudet aloittavat yritykset, joilla ”ei ole RS-kohteiden vaatimaa osaamista”. Toinen ongelma voivat olla yritykset, joissa tapahtuu äkillisiä muutoksia ylimmässä johdossa.

Hänen mukaansa lähtökohtaisesti RS-kohteet ovat erittäin turvallisia ostaa ja omistaa – turvallisempia kuin vanhat asunnot. Pohjola Rakennus on viimeisen viiden vuoden aikana rakentanut yli 5 000 asuntoa.

Metsälän mukaan laissa on ehdottomasti parantamisen varaa. Jo alkuvaiheen markkinoinnissa tulisi tiukentaa sääntelyä, hän sanoo. Silloin kuluttajansuoja toteutuu parhaiten.

Käytännössä tällä hetkellä RS-kohteen markkinoinnin aloittamiselle ei ole riittäviä vaatimuksia, hän sanoo.

Lue myös: Rakennusliike halusi yllättäen purkaa jo tehdyn asuntokaupan – "Kyllä se pisti nikottelemaan"

– Jos saat tontin jostain varattua ja osaat siihen jonkinnäköisen suunnitelman väsätä, niin voit laittaa sen markkinointiin. Ilman mitään lupia.

Metsälä ehdottaa, että RS-kohteen rakentamisen aloittavan rakennusyhtiölle tulisi määritellä minimipääoma. Lisäksi ylin johto tulisi auditoida. Esimerkiksi rakennusalan yrityksiä ja niiden toimintaa auditoiva Rakentamisen laatu ry eli Rala voisi hoitaa pestin.

Finanssiala ry:n pankkilakimies Antti Laitila sanoo, että vaikka rakennusyhtiö toimisi lain mukaisesti, voi käydä niin, että ostajat menettävät rahansa konkurssitilanteessa.

Laitila ei pidä realistisena, että tiettyä lain kohtaa RS-kohteista muutettaisiin esimerkiksi vakuuksien osalta.

Tarkastelun paikka voisi hänen mukaansa olla siinä vaiheessa, jos asuntokauppalakia laajemmin tarkistettaisiin jossakin vaiheessa.

– Siinä yhteydessä voisi pohtia, että olisiko jotakin, millä tavoin voitaisiin asunnon ostajan suojaa parantaa.

RS-kohteiden ostamisen riskit nousivat otsikoihin huhtikuussa, kun Kauppalehti uutisoi yksityishenkilön ostaneen rakenteilla olleen asunnon, jonka rakennuttaja meni konkurssiin. Kohde oli niin sanottu RS-kohde.

Ostaja oli vaarassa menettää kaikki rahansa, kunnes rakennuskohteelle löytyi uusi ostaja. Karvasta tappiota tuli silti 30 000 euroa.

Tuoreimmat aiheesta

Asuntokauppa