Rakentaminen koettelee parisuhdetta

Mykkäkoulu?
Stressiä rakentamisestaCopyright MTV3i/AP GraphicsBank 2002
Julkaistu 17.03.2003 14:57

Uuden kodin rakentaminen asettaa parisuhteen koetukselle. Kun talo on viimein valmis, voi pahimmassa tapauksessa parisuhde puolestaan olla raunioina. Pastori Jaakko Heinimäen mukaan talonrakentajat ovat useimmiten kriisissä, joko positiivisessa tai negatiivisessa.

-Kodin rakentaminen tarkoittaa aina astumista johonkin uuteen, muutosta entiseen eli positiivista kriisiä. Koti on tärkeä paikka ja sen rakentamiseen latautuu suuria odotuksia. Unelmat ja todellisuus eivät kuitenkaan aina vastaa toisiaan, ja se voi johtaa negatiiviseen kriisiin, Heinimäki selvittää.

Heinimäelle aihe on rautakauppiaan poikana tullut tutuksi, kun hän nuoruuden kesinään työskenteli isänsä kaupan varastossa.
-Samalla näki rakennusprojektin koko kaaren ja sen vaikutuksen ihmisiin. Sen jälkeen, kun jaksamisen lisäksi usein myös paljon rahaa vaatinut rakennusprojekti on loppusuoralla, ei tapettien valitseminen yhdessä enää jaksa innostaa. Kun rahat ja unelmat loppuvat, loppuu toisinaan rakkauskin. Näin ei välttämättä tarvitsisi käydä, eikä kaikille toki käykään.

Heinimäki ehdottaakin rakennustarvikemyyjille ihmissuhdekoulutusta ja tietoa työskentelystä kriisissä olevien ihmisten kanssa.

Tärkeät haaveet

-

Heinimäen mukaan ongelmien syynä ovat usein epärealistiset budjetit, ristikkäiset haaveet ja rakennusprojektin uuvuttavuus.

Uuteen kotiin liittyy suuria haaveita ja unelmia, joten sen eteen ollaan valmiita uhraamaan paljon. Harvat asiat ovat kuitenkin niin haavoittuvaisia kuin ihmisten haaveet.

Heinimäki kannustaa siitä huolimatta pariskuntia jatkamaan haaveilua, mutta niin, ettei kumppania jyrätä haaveiden toteuttamisessa ja päätöksenteossa.

-Uusien rakentajien ensimmäisenä parisuhdeneuvona voisi olla unelmista ja haaveista keskusteleminen. Yhteisistä pelisäännöistä on hyvä sopia jo ennen kuin talon perustuksia aletaan rakentaa, Heinimäki sanoo.


STT-JUKKA MUUKKONEN

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle