Muslimien paastonaika ramadan päättyy tänään. Terroristijärjestö Isis kehotti reilu kuukausi sitten ääniviestissään järjestön kannattajia hyökkäämään länsimaita vastaan juuri ramadanin aikaan.
Tutkija-upseeri Antti Paronen Maanpuolustuskorkeakoulusta sanoo, että terrori-iskuja ei kuitenkaan voi sanoa olleen tavallista enempää.
– Jos laajassa mittakaavasta katsotaan, niin ei tässä nyt ramadanin aikana varmasti mitenkään merkittävää hyppäystä ole suhteessa siihen, minkä verran Isis on aikaisemmin tehnyt Lähi-idän alueella terroritekoja. Merkittävää on se, että ramadania ennen tehty kannustus yksilöiden tehdä iskuja vaikuttaa ainakin uutisoinnissa nousseen, klassisimpana esimerkkinä esimerkiksi tuo Orlandon isku, jossa yksilö suoritti iskun.
Esimerkiksi Istanbulissa ramadanin aikana tehty isku oli Parosen mukaan Orlandon iskua organisoidumpi, eikä se välttämättä ollut riippuvainen Isisin kehotuksesta iskeä juuri paastonaikana.
– Istanbulin iskussa takana oli paljon järjestäytyneempi verkosto, jolla oli selkeämmät yhteydet Turkissa oleviin Isisin komentoketjuihin tai sitten vaihtoehtoisesti Isisin verkostoihin Irakissa ja Syyriassa. Vaikuttaa siltä, että Istanbulin isku oli pidemmän aikajänteen tuote.
Paronen ei usko, että iskut yleisesti ottaen ainakaan vähenisivät nyt muslimien paastonajan päätyttyä.
– En jaksa uskoa siihen, että iskut mitenkään rauhoittuvat. Isis on niin ahtaalla nyt Irakin ja Syyrian alueella. Se poikii sellaisia terrori-iskuja kuten nähtiin Bagdadissa, joka vaati valtavasti kuolonuhreja.
Paronen sanoo, että kaupunkien valtaaminen takaisin Isisiltä Irakissa ja Syyriassa lähtee kunnolla käyntiin vasta kesäkuukausien jälkeen. Käynnissä on niin kutsuttu liikesodankäynti, jossa edetään kohti asutuskeskuksia.
– Käytännössä nyt ollaan kokoamassa joukkoja valtaamiseen ja haasteet on niin mittavat tuollaisen sotilasjoukon organisoinnissa, että hyökkäys lähtee vasta kunnolla käyntiin kuumimpien kesäkuukausien jälkeen.