Heinäkuisen vallankumousyrityksen jälkeen julistettu Turkin sisäinen poikkeustila ei näytä auttaneen maan kykyä torjua terrori-iskuja, arvioi Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Toni Alaranta.
Edellinen suuri isku maassa tapahtui elokuussa, kun Gaziantepin kaupungissa lähellä Syyrian rajaa kuoli 57 ihmistä, joista 34 oli lapsia. Kyseisen iskun takana oli äärijärjestö Isis. Kuluvan vuoden aikana on tehty kaikkiaan viisi tuhoisaa iskua.
– Kyseessä on maa, missä on ollut monta kuukautta poikkeustila, ja poliiseilla ja viranomaisilla on erikoisvaltuudet ottaa kiinni ja tarkastaa ihmisiä. Sekään ei kuitenkaan tunnu iskuja ehkäisevän, Alaranta sanoo.
Istanbulin pommi-iskun kohdistuminen poliiseihin viittaisi siihen, että tekijä olisi jokin kurdijärjestö, kuten Kurdistanin vapauden haukat (TAK) tai PKK. Mikään taho ei ole kuitenkaan vielä ilmoittautunut tekijäksi, eikä Alarannan mukaan voida sulkea pois esimerkiksi Isisin mahdollisuutta. Myös iskun tekotapa sopii molempiin tahoihin.
– Kurdijärjestöillähän on ollut pyrkimys hyökätä nimenomaan Turkin valtion edustajia kohtaan. Isiksestähän voisi kuvitella, että he olisivat tehneet iskun jalkapallopelin aikana ja saaneet sivullisia tuhottua.
Osa Alarannan kollegoista maailmalla on ollut jo sitä mieltä, että iskun takana olisivat kurdit.
– Mutta varmuutta asiasta ei ole. Kyllä se Isisin iskukin voi olla, koska Isisin julkaisuissa viime viikkoina on ollut uhoa, että Turkkia vastaan pitäisi hyökätä.
Kurdien ja Turkin välillä koston kierre
Isis ei ole ottanut Turkissa tekemistään iskuista yleensä julkisesti vastuuta, Alaranta huomauttaa. Maan ja Isisin suhde on monimutkainen, ja siinä tapahtui Alarannan mukaan käännös Turkin päätettyä sallia liittoutuneiden käyttää Incirlikin lentotukikohtaa Isisin vastaiseen pommitukseen.
– Sen jälkeen Isisin kaikissa julkaisuissa tapahtui selvä muutos. Siellä alettiin hyökätä aktiivisesti myös Turkkia vastaan.
Kurdijärjestöjen osallisuutta iskuihin selittäisi kostonhalu Itä- ja Kaakkois-Turkin kurdialueiden tapahtumista.
– Tuho on massiivista ja satojatuhansia ihmisiä on menettänyt kotinsa. Se on koston kierrettä. TAK ilmoitti jo hyvän aikaa sitten, että niin kauan kuin ei ole minkään näköistä neuvotteluyhteyttä päällä, eikä Turkin valtio osoita mitään pyrkimyksiä palata neuvottelupöytään, niin he ilmoittivat että tulevat mahdollisuuksien mukaan järjestää iskuja myös isoissa kaupungeissa.
Turkin parlamentti alkoi lauantaina käsitellä perustuslakimuutosta, joka keskittäisi lisää valtaa presidentti Recep Tayyip Erdoganille. Turkin sisäpolitiikassa iskua käytettäneen vahvan johtajan oikeuttamiseen kansan silmissä, Alaranta arvioi.