Ranska haluaa kiristää seksuaalista väkivaltaa ja ahdistelua koskevia lakejaan. Laki koskee muun muassa kadulla ja netissä tapahtuvaa ahdistelua. Lisäksi lakiesityksen mukaan täysi-ikäisen seksisuhde alaikäisen kanssa on raiskaus, jos alaikäinen on alle 15-vuotias, tai jos yli 15-vuotias alaikäinen ei ole antanut suostumustaan seksiin täysi-ikäiselle kumppanilleen.
Lakiesitystä valmisteltiin Ranskassa jo ennen kuin seksuaalinen ahdistelu ja väkivalta ponnahtivat Yhdysvaltain elokuvateollisuudesta kansainväliseksi uutiseksi ja ilmiön torjuvaksi toiminnaksi viime vuoden lopulla, kuten #Metoo-kampanjaksi – Ranskassa #balancetonporc (”ilmianna sika” tai ”ilmoita porsastelijasta”).
Itseään rakkauden suurvaltana par excellence pitävässä Ranskassa kampanjointi ahdistelua vastaan on nostanut kulmakarvoja. Esimerkiksi moni kuuluisa naisnäyttelijä ja naiskirjailija on tuominnut kampanjan, koska heidän mielestä se tuhoaa ranskalaisuuden itsekäsitykseen ja kulttuuriin erottamattomasti kuuluvan hurmaamisen.
Catherine Deneuve: romantiikan loppu
Uutistoimisto Reutersin mukaan näyttelijä Catherine Deneuve on kyseenalaistanut lain soveltamisen ja pitää sitä ranskalaisen romantiikan loppuna.
Lakiehdotuksen esittänyt sukupuolten tasa-arvosta vastaava valtiosihteeri Marlène Schiappa vastasi Deneuvelle, että jos joku sanoo ”ei” se on ”ei”, ja sillä selvä.
– Jotkut ovat vastustaneet sitä, he sanovat, että laki tappaa ”ranskalaisen rakastajan” kulttuurin, jos kadulla tapahtuvasta häirinnästä rangaistaan. Asia on kuitenkin päinvastoin. Haluamme että hurmaaminen, ritarillisuus ja ”ranskalainen rakkaus” pysyvät sanomalla, että ydinasia on suostumus. Suostumuksellisten aikuisten välillä kaikki on sallittua, voimme hurmata.
Erityisesti naisiin kohdistuva seksuaalisviritteinen huutelu ja vihjailu julkisilla paikoilla on Ranskassa arkipäivää.
Nyt se halutaan kitkeä, tosin uuden lain mukaan virkavallan on todistettava tapahtuma paikan päällä.
"Lain on sanottava, että häirintä on kielletty"
Valtiosihteeri Schiappan mukaan ”on tärkeää, että tasavallan lait sanovat, että naisiin kohdistuva uhkailu, häirintä tai naisten seuraaminen kadulla (tai muilla julkisilla paikoilla) on kiellettyä”.
Nöyryytystä ja alistamista vastustava Laki esittääkin, että itse teosta kiinni saatu ahdistelija saa vähintään 90 euron sakon. Jos kyseessä on raju ahdistelu, sakko on 1500 euroa, ja sarja-ahdistelijan kohdalla sakko nousee 3000 euroon.
Laki puuttuu myös netissä tapahtuvaan seksuaaliseen häirintään. Niinpä esimerkiksi joukkohäirintätapauksissa jokainen häirintään osallistunut joutuu vastuuseen, vaikka kyseessä olisi vain jokunen someviesti.
Le Monde -lehden mukaan lakiehdotuksessa, joka on hyväksyttävä parlamentissa, eniten puhetta herätti alaikäisen seksikumppanin ikäraja.
11-vuotiaiden tyttöjen tapaukset kuohuttivat
Ranskaa oli kuohuttanut kaksi eri tapausta, missä miehet harrastivat seksiä 11-vuotiaiden tyttöjen kanssa. Oikeus katsoi, että tytöt antoivat suostumuksensa, koska eivät vastustaneet.
Uhrien oikeuksia ajavien järjestöjen mukaan lakia oli muutettava ja aikaan saatava selkeä kiellon raja, jotta epäkypsien alaikäisten ei tarvitse vastata oikeudessa tuomarien kysymyksiin suostumuksestaan.
Presidentti Emmanuel Macron ja Schiappa halusivat nostaa suostumisen alaikärajan 15 vuoteen. Täysi-ikäisen seksi alle 15-vuotiaan kanssa on siten raiskaus, vaikka tapaukseen ei liittyisi minkäänlaista uhkaa, väkivaltaa tai muuta vastaavaa tilannetta.
Oikeutta vielä 30 vuotta raiskauksen jälkeen
Laki muuttaa myös vuosia, joiden kuluessa alaikäisenä raiskattu voi tuoda tapauksen oikeuteen. Lakiin vaadittiin pykälää, jonka mukaan alaikäisenä raiskattu voisi hakea oikeutta niin kauan kuin elää. Ehdotus ei saanut riittävästi kannatusta, sillä nyt rikoksen vanhentumattomuuspykälä koskee rikoksia ihmiskuntaa vastaan.
Lakiehdotuksen mukaan alaikäisenä raiskattu voi hakea oikeutta 30 vuotta täysi-ikäiseksi tulonsa jälkeen. Nyt raja on 20 vuotta.
Ovatko ranskalaiset Deneuven lailla huolissaan ”hurmaamiskulttuurin” kuolemasta?
Ranskalaisilta "oui" lainmuutoksille
Non, eivät ole. He kannattavat Schiappan lailla tiukennuksia, jos on uskominen Ifop-laitoksen mielipidemittaukseen.
Uutistoimisto Reutersin mukaan 92 prosenttia hyväksyy 30 vuoden rajan alaikäisenä raiskattujen oikeudelle viedä tapaus tuomarien ratkaistavaksi. Yhdeksän kymmenestä kannattaa rangaistuksia kaduilla tapahtuvasta häirinnästä, ja 69 prosenttia tukee suostumuksellisen ikärajan nostoa 15 ikävuoteen.