Aloite vaatii suostumuksen kysymistä seksikumppanilta – asiantuntija kannattaa raiskauslain uudistusta

1:15img
Julkaistu 30.05.2018 17:35

MTV UUTISET – STT

Seksikumppanin suostumuksen nostaminen raiskauslakien keskiöön saa kannatusta asiantuntijalta.

Seksuaalirikokset ja niitä koskeva oikeuskäytäntö ovat puhuttaneet runsaasti viime aikoina.

Rikosoikeuden emeritaprofessori Terttu Utriainen rauhoittelee huolia siitä, että uudistus lisäisi näyttöongelmia tuomioistuimissa tai altistaisi ihmisiä väärille syytöksille, kuten ehdotuksen arvostelijat pelkäävät.

Kansalaisaloite aukeaa allekirjoituksille tiistaina

  • 5. kesäkuuta allekirjoituksille aukeava Suostumus2018-kansalaisaloite vaatii rikoslakia muutettavaksi niin, että ilman suostumusta tapahtuva sukupuoliyhteys on aina raiskaus.
  • Suostumus tarkoittaa vapaaehtoisuuteen pohjautuvaa yhteisymmärrystä tai sopimusta. Vaikka suostumuksen on kerran antanut, voi sen seksuaalisen teon aikana myös perua.
  • Aloitteessa halutaan poistaa laista seksuaalista hyväksikäyttöä koskeva momentti. Aloitteentekijöiden mukaan sukupuoliyhteys, jossa hyväksikäytetään asemaa tai uhrin riippuvuussuhdetta, tulisi aina rangaista raiskauksena.
  • Raiskauksena rangaistavaksi halutaan myös sukupuoliyhteys alle 18-vuotiaan kanssa, koska alaikäisten ei katsota pystyvän suostumuksen antamiseen.
  • Suostumus2018-kampanjaa ovat tukemassa muun muassa ihmisoikeusjärjestö Amnesty International, Ihmisoikeusliitto, Naisasialiitto sekä Naisjärjestöjen keskusliitto.
  • Myös eduskunnan naisverkosto esitti aiemmin tänä vuonna, että suostumuksen puute pitäisi lisätä rikoslakiin raiskauksen tunnusmerkistön ensisijaiseksi määritelmäksi.

Uudistuksesta aukeaa ensi viikolla kansalaisaloite, jossa vaaditaan rikoslakia muutettavaksi niin, että ilman suostumusta tapahtuva sukupuoliyhteys olisi aina raiskaus. Raiskauksesta voitaisiin siis tuomita, vaikka tekijä ei pakottaisi uhria väkivallalla tai sen uhalla.

Aloite vaatii, että suostumuksen pitäisi olla selvä, eikä pelkkä vastustuksen puuttuminen merkitsisi sitä. Lakiuudistus voisi parantaa uhrin oikeusturvaa silloin, kun tämä ei esimerkiksi uskalla vastustella.

–  Tilanne voi olla niin yllätyksellinen, että uhri ei pysty reagoimaan, hän jähmettyy. Varsinkin nuoret ihmiset voivat raiskaustilanteessa menettää toimintakykynsä, muun muassa raiskausrikoksia työkseen tutkinut Utriainen kertoo.

Nykyäänkin usein sana sanaa vastaan

Jos lakiuudistus toteutuu, Suomi seuraa useiden länsimaiden esimerkkiä. Vastaavantyyppinen laki on jo voimassa muun muassa Britanniassa, Saksassa ja Ruotsissa.

–  Kun Englannissa lainsäädäntö muuttui vuonna 2003, siellä käytiin samaa keskustelua siitä, että miten voi tietää, onko toinen suostuvainen. Lainsäädäntöä valmistellut professori Jennifer Tempkin sanoi, että "No kysykää!" – yleensähän kumppani on siinä vieressä, Utriainen sanoo.

Jo nyt raiskausjutuissa on usein vain sana sanaa vastaan. Utriainen ei näe, että uudistus muuttaisi tilannetta suuresti: tuomioistuimet ratkaisevat näyttökysymyksiä seksuaalirikoksissa koko ajan ja tulevat ratkaisemaan vastakin, hän sanoo.

Kansalaisaloitteen tekijät toivovat, että lakimuutos laskisi myös ilmoituskynnystä. Raiskauksista valtaosa jää edelleen pimentoon.

–  En täysin usko lakimuutoksen vaikuttavan ilmoitusaktiivisuuteen, koska ihmiset tietävät, että näissä jutuissa prosessit ja tutkinnat ovat ikäviä. Julkinen keskustelu on kuitenkin tärkeää. Sen ansiosta viimeisten kymmenen vuoden aikana rikosilmoitusten määrä on lisääntynyt, Utriainen sanoo.

Lapsia halutaan suojella entistä paremmin

Kansalaisaloitteessa puututaan myös tapauksiin, joissa uhri on alaikäinen. Aloitteen mukaan seksissä alaikäisen kanssa on aina kyse raiskauksesta, koska alle 18-vuotiaat eivät lähtökohtaisesti pysty antamaan suostumustaan seksuaalisiin tekoihin. Poikkeuksena olisivat teot, joissa ei loukata toisen seksuaalista itsemääräämisoikeutta ja joissa osapuolten iässä ja kypsyydessä ei ole suurta eroa.

Hiljattain kohua herätti tapaus, jossa 10-vuotiaan kanssa sukupuoliyhteydessä ollut parikymppinen mies tuomittiin törkeän raiskauksen sijaan vain törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, koska oikeuden mukaan jutussa jäi näyttämättä yhdynnän tapahtuneen vastoin lapsen tahtoa.

Utriaisen mukaan tapaus korostaa sitä, että koko seksuaalirikoksia koskeva rikoslain luku tulisi uudistaa.

–  Lasten seksuaalinen hyväksikäyttö liittyy kokonaisuuteen oleellisesti. Ettei kävisi taas niin, että säädetään yhtä pykälää ja sitten ihmetellään, miten se toimii kokonaisuudessa.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos