Ranskalainen satamakaupunki aikoo testata kaikki asukkaansa koronan varalta – maassa aiotaan löyhentää tiukkoja koronarajoituksia

3:20img
Saksassa totaalisulku, Ruotsissa hoitohenkilöstö kovilla – kirjeenvaihtajat kertovat, kuinka koronavirus riepottelee Eurooppaa
Julkaistu 14.12.2020 15:59

MTV UUTISET – STT

Le Havren satamakaupunki Pohjois-Ranskassa aikoo testata kaikki noin 270  000 asukastaan koronan varalta. Le Havren pormestarin – Ranskan entisen pääministerin – Edouard Philippen mukaan idea massatestiin tuli Liverpoolista.

– Liverpoolissa testattiin viiden päivän aikana kolmannes kaupungin puolesta miljoonasta asukkaasta. Jos saamme puolet Le Havren asukkaista testattua, olen onnellinen mies, Philippe sanoi.

Testi on ilmainen.

Liverpoolin massatestit paljastivat runsaasti sellaisia tartuntoja, joiden kantajilla ei ollut mitään oireita. Tartuntojen paljastuminen johti uusien tartuntojen määrän reippaaseen laskuun.

Ainakin neljä muuta Ranskan kaupunkia on niin ikään ilmoittanut testaavansa kaikki asukkaansa joulu- ja tammikuussa. Ranskan erittäin tiukkoja koronarajoituksia on määrä löyhentää tiistaina.

Tiistaista lähtien on jälleen sallittua poistua kotoa muuten kuin välttämättömästä syytä tai lyhyttä ulkoilua varten. Tiukkojen rajoitusten ansiosta koronatartuntojen määrät Ranskassa ovat pudonneet noin 12  000:een päivässä, kun tartuntoja ennen rajoituksia oli noin 50  000 päivässä. 

Tavoite oli kuitenkin tätäkin suurempi, sillä viranomaiset toivoivat, että tartunnat vajoaisivat alle 5  000:een päivässä.

Curevacin rokote kolmannen vaiheen testeihin

Saksalainen biotekniikkayritys Curevac ilmoitti maanantaina, että sen kehittämä koronavirusrokote on edennyt viimeisen kolmannen vaiheen kliinisiin testeihin. Yhtiön mukaan rokotetta testataan 35  000 vapaaehtoisella Euroopassa ja Etelä-Amerikassa.

Curevacin toisen vaiheen rokotetestit vietiin läpi 690 vapaaehtoisella Perussa ja Panamassa syyskuun lopussa.

Testien tulokset on määrä julkistaa lähiaikoina.EU on jo varannut 225 miljoonaa annosta Curevacin rokotetta, jotka se ostaa, jos rokote aikanaan hyväksytään. Lisäksi EU:lla on optio 180 miljoonaan lisärokoteannokseen.

Toinen saksalaisyritys Biontech on jo saanut hyväksynnän yhdessä amerikkalaisen Pfizerin kanssa kehittämälleen rokotteelle Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Kanadassa.

Britannia on jo aloittanut rokotukset, ja Yhdysvaltojen oli määrä aloittaa ne maanantaina.

Tuoreimmat aiheesta

Ranska