Yhdysvaltain lääketurvallisuudesta vastaavan liittovaltion viraston FDA:n asiantuntijapaneeli suosittelee Pfizerin ja Bionechin koronavirusrokotteen hyväksyntää hätätilannekäyttöön 16-vuotiaille ja vanhemmille potilaille.
Paneelissa suosituksen puolesta äänesti 17 ihmistä ja vastaan neljä. Yksi jäsen jätti äänestämättä.
Asiantuntijapaneelin lausunto ei ole vielä FDA:ta sitova päätös, mutta usein virasto tekee päätöksensä sen mukaisesti.
Paneelin suosituksia kuunnellaan tavanomaisesti esimerkiksi influenssarokotteiden hyväksynnässä.
Päätöstä odotetaan lähipäivänä. Televisiokanava CNBC:n mukaan FDA voi antaa virallisen hyväksyntänsä rokotteelle jo perjantaina.
Lue myös: Koronarokote saa myyntiluvan viimeistään 29. joulukuuta, sanoo EU:n lääkeviranomainen – prosessi poikkeuksellisen nopea
Mikäli FDA antaa hyväksyntänsä rokotteelle, se lisää tuotteeseen varoitustarran, joka kehottaa vakavista allergioista kärsiviä välttämään rokotteen ottamista. Taustalla on kahden terveydenhuollon työntekijän rokotteesta saama allerginen reaktio Britanniassa.
CNBC:n mukaan Yhdysvaltain viranomaiset ovat valmiina aloittamaan rokotteen jakelun vuorokauden sisällä hyväksynnästä. Aluksi jaettavat rokote-erät ovat kuitenkin rajallisia, ja koko Yhdysvaltain rokottamiseen voi mennä kuukausia.
Yhdysvalloissa koronavirustartuntoja on todettu pandemian aikana yhteensä yli 15,5 miljoonaa ja virukseen liitettyjä kuolemia yli 290 000, käy ilmi Johns Hopkins -yliopiston seurannasta.
Lue myös: Koronarokotteille odotetaan myyntilupia: Suomessa rokotteet ilmaisia – uskaliaimpien arvioiden mukaan koko väestö rokotettu kesään mennessä
Pfizerin ja Biontechin rokotteen ensimmäisenä maana maailmassa hyväksynyt Britannia aloitti kansalaisten rokottamisen tiistaina. Rokotukset aloitettiin terveydenhuollon ja vanhustenhuollon työntekijöiden sekä ikääntyneiden kohdalla.
Australiassa lopetettiin rokotteen kehitystyö
Australiassa on lopetettu koronavirusrokotteen kehitystyö sen jälkeen, kun rokotteen saaneet koehenkilöt olivat antaneet virheellisiä positiivisia tuloksia hiv-tartunnasta.
Queenslandin yliopistossa kehitetyssä rokoteaihiossa käytettiin pientä määrää aidsia aiheuttavan hi-viruksen proteiinia.
Rokotetta pidettiin lupaavana aseena koronavirusta vastaan, mutta sen synnyttämien vasta-aineiden katsottiin vaikeuttavan oikeiden hiv-tartuntojen toteamista.
Rokotteen kehitys päätettiin perua, koska sen pelättiin rapauttavan kansalaisten yleistä luottamusta rokotteisiin. Australian hallitus perui suunnitelmansa ostaa miljoonia annoksia kehitteillä ollutta rokotetta. Hallitus aikoo sen sijaan tilata suurempia määriä vaihtoehtoisia rokotteita.
– Se olisi varmaankin toiminut hyvin rokotteena, mutta emme voi vaarantaa luottamusta, kommentoi terveysministeri Greg Hunt.
Queenslandin yliopiston professori Paul Youngin mukaan rokotteessa käytetty hi-viruksen osa oli täysin turvallinen eikä voinut tartuttaa ketään rokotteen kokeissa saanutta.