Ampumisesta vihastuneet kurdimielenosoittajat ottivat yhteen poliisin kanssa Pariisissa – epäillyllä aiempia väkivaltatuomioita

Sosiaalisessa mediassa kurdit julkaisivat someviestejä, joissa syytettiin Ranskan poliisia välinpitämättömyydestä.

Pariisissa kurdimielenosoittajat ovat ottaneet yhteen poliisin kanssa sen jälkeen, kun 69-vuotias mies ampui kolme ihmistä kuoliaaksi kurdien kulttuurikeskuksessa sekä kampaamossa tänään.

Poliisi käytti kyynelkaasua hajottaakseen mielenosoittajien joukon, joka yritti tunkeutua paikalla vieraillutta sisäministeriä Gerald Darmaninia suojelleiden poliisien saattueen läpi.

Mielenosoittajat rikkoivat poliisiautojen ja muiden ajoneuvojen ikkunoita, sytyttivät tuleen roskasäiliöitä sekä rakensivat barrikadeja kaduille.

Jotkut mielenosoittajista huusivat kurdijärjestö PKK:ta ylistäviä iskulauseita. Turkin kurdien perustama PKK eli Kurdistanin työväenpuolue on listattu terroristijärjestöksi Euroopassa.

Macron tuomitsi "kauhean hyökkäyksen Ranskan kurdeja vastaan"

Presidentti Emmanuel Macron tuomitsi perjantai-iltana "kauhean hyökkäyksen Ranskan kurdeja vastaan".

Sisäministeri Darmaninin mukaan epäilty ampuja oli eläkkeellä oleva junankuljettaja, joka Darmaninin mukaan "selvästi kohdisti" hyökkäyksensä ulkomaalaisiin. Darmanin lisäsi kuitenkin, ettei ollut varmaa, halusiko mies surmata nimenomaan kurdeja.

Puoliltapäivin tapahtuneessa ampumisessa kolme ihmistä kuoli ja kolme muuta haavoittui vakavasti. Yhden haavoittuneista kerrotaan olevan vielä tehohoidossa.

Syyttäjän mukaan ampujaa on aiemmin syytetty rasistisista hyökkäyksistä. Poliisilähteet kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että ampujaepäilty on valkoihoinen Ranskan kansalainen ja tuttu poliisille.

AFP: Mies oli ehdonalaisessa vapaudessa

Poliisi ja oikeuslähteet kertoivat uutistoimisto AFP:lle, että miehen epäillään puukottaneen ainakin kahta siirtolaista viime vuonna heidän leirillään Pariisissa. Miehen uskotaan myös leikelleen leirillä useita telttoja.

Kesäkuussa 2016 hänet tuomittiin aseellisesta väkivallasta ja vuotta myöhemmin kuuden kuukauden ehdolliseen vankeuteen ampuma-aseiden laittomasta hallussapidosta.

Ranskassa on ihmetelty, miksi epäilty oli ehdonalaisessa vapaudessa, kun vasemmistolaispoliitikot ovat jo pidempään syyttäneet Macronin hallitusta siitä, ettei se ole ottanut äärioikeiston uhkauksia tarpeeksi vakavasti.

Ampuja pidätettiin kampaamossa, kertoivat silminnäkijät

Silminnäkijät kertoivat miehen suunnanneen ensin kurdien Ahmet Kaya -kulttuurikeskukseen.

– Näimme vanhan valkoisen miehen menevän sisälle kulttuurikeskukseen ja alkavan ampua. Sitten hän meni naapurissa olevaan kampaamoon, läheisessä ravintolassa työskentelevä silminnäkijä kertoi AFP:lle puhelimitse.

Eräs paikallinen kauppias kertoi uutistoimisto AFP:lle kuulleensa seitsemän tai kahdeksan laukausta rue d’Enghienillä. Hän kertoi ihmisten joutuneen tilanteessa paniikkiin ja lukinneen itsensä sisälle kauppaan.

Toisen paikallisen asukkaan mukaan ampuja pidätettiin kampaamossa.

– Ihmiset olivat paniikissa, he huusivat poliisille ja osoittivat miehen olevan sisällä kampaamossa, hän kertoi AFP:lle.

Silminnäkijä lisäsi nähneensä kaksi ihmistä haavoittuneena kampaamon lattialla.

Kurdit syyttävät Ranskan poliisia välinpitämättömyydestä

Kurdikeskuksen jäseniä nähtiin ampumapaikalla halaamassa ja lohduttamassa toisiaan.

–  Tämä on taas alkanut. Te ette suojele meitä. Meitä tapetaan, yksi heistä sanoi poliisille AFP:n mukaan.

Myös sosiaalisessa mediassa kurdit julkaisivat vihaisia someviestejä, joissa syytettiin Ranskan poliisia välinpitämättömyydestä. Ranskan kurdien CDK-F-järjestö, joka käytti hyökkäyksen kohteeksi joutunutta kulttuurikeskusta, kutsui ampumista "terroriteoksi".

Kurdit epäilivät ampumisen ajankohdan liittyneen 10 vuotta sitten tehtyyn kolmen kurdimilitantin murhaan Pariisissa. He sanoivat saaneensa uhkauksia turkkilaisilta.

Kurdit ovat maailman suurin kansa ilman omaa valtiota. Pääosin islaminuskoisia kurdeja elää Turkissa, Syyriassa, Irakissa sekä Iranissa, ja heillä on myös suuria yhteisöjä useissa Euroopan maissa.

Lue myös:

    Uusimmat