Ranskan presidentinvaalien asetelma säilyi ennallaan huolimatta siitä, että oikeistolaisen tasavaltalaispuolueen johto piti kriisikokousta ehdokkaansa Francois Fillonin asemasta. Kokouksen päätteeksi puolue uusi yksimielisesti tukensa Fillonille kenties siksi, ettei muuta voinut.
Jo ennen kokousta Fillon uhosi, että kukaan ei voi pakottaa häntä luopumaan ehdokkuudesta.
Aiemmin päivällä Fillonille puolueen esivaalissa hävinnyt entinen pääministeri Alain Juppe ilmoitti, ettei halua tasavaltalaisten presidenttiehdokkaaksi Fillonin tilalle, vaikka mielipidekyselyiden mukaan hän menestyisi vaaleissa Fillonia paremmin.
– Vahvistan nyt viimeisen kerran, etten ole lähtemässä presidenttiehdokkaaksi, Juppe painotti.
Juppe kuitenkin arvosteli Fillonia siitä, että tämän tapa uhmata oikeusjärjestelmää ja kritisoida mediaa on vienyt tämän umpikujaan.
Fillonin epäillään maksaneen vaimolleen ja lapsilleen satojentuhansien eurojen palkkioita työstä, jota nämä eivät ole tehneet. Ranskan laki ei kiellä sukulaisten palkkaamista avustajiksi, mutta heidän tulee tehdä palkkaansa vastaan työtä.
Fillon on kiistänyt kaiken ja kutsunut tutkintaa poliittiseksi ajojahdiksi.
Suosio laskussa
Fillonin suosio mielipidekyselyissä on ollut laskussa viime aikoina. Kyselyiden mukaan vaalien ensimmäisen kierroksen huhtikuun lopulla voittaisi äärioikeiston Marine Le Pen. Tämä kuitenkin häviäisi toisella kierroksella riippumattomalle, oman En Marche! (Liikkeelle!) -liikkeensä perustaneelle Emmanuel Macronille.
Ennen palkkioskandaalia Fillon oli ennakkosuosikki Ranskan seuraavaksi presidentiksi. Hänen puhtoinen imagonsa kuitenkin kärsi vakavasti skandaalista.
Myös Le Penillä on oma palkkioskandaalinsa EU:ssa, mutta hän ei ole suostunut tapaamaan asiaa tutkivia tuomareita. Le Penin kannatukseen tutkinnalla ei kuitenkaan ole ollut vaikutusta.