Ranskassa vähennetään villisikakantaa Belgian vastaisen rajan lähellä. Tarkoituksena on estää afrikkalaisen sikaruton leviäminen, kertoo Ranskan maatalousministeriö.
Villisikakantaa on määrä supistaa tuhansilla eläimillä lähiviikkoina, ja siihen osallistuu runsaasti metsästäjiä ja viranomaisia.
Belgiassa tavattiin syyskuussa afrikkalaista sikaruttoa aiheuttavaa ASF-virusta lähellä Luxemburgin ja Ranskan rajaa.
– Afrikkalaisen sikaruton leviäminen Ranskaan olisi katastrofi sikatilallisille ja metsästäjille, sanoo Ranskan metsästysliiton edustaja Thierry Coste.
Afrikkalainen sikarutto on sikojen, villisikojen sekä mini- ja mikrosikojen helposti leviävä verenvuotokuumetauti. Siihen ei ole olemassa rokotetta eikä hoitokeinoa. Tauti ei tartu ihmiseen.
Afrikkalainen sikarutto levisi vuoden 2014 aikana Liettuaan, Latviaan, Puolaan ja Viroon. Euroopassa sitä on tavattu myös muun muassa Ukrainassa, Moldovassa, Tshekissä, Romaniassa, Unkarissa, Bulgariassa ja Belgiassa.
Suomessa sitä ei ole koskaan todettu. Syksyllä suomalaiset sikayrittäjät vaativat hallitukselta lisäresursseja villisian metsästykseen tautiriskin takia. Taudin pelätään leviävän Suomeen joko ihmisten tai vaeltavien villisikojen mukana.
Luonnonvarakeskus arvioi viime vuonna, että Suomessa on yli 3 100 villisikaa. Tiheimmillään kanta on itäisellä Uudellamaalla ja Kaakkois-Suomessa.