Ranskan presidentin Emmanuel Macronin hallituksen tavoitteena on kutistaa talouden alijäämä ensi vuonna 2,6 prosenttiin, kun täksi vuodeksi sen on ennustettu nousevan 2,9:ään.
Budjettiin on kohdistunut paljon paineita, sillä Macronin on odotettu lunastavan vaalilupauksiaan.
Hallitus on asettanut leikkaustavoitteensa ensi vuodelle 16 miljardiin, kun aiemmin sen uumoiltiin olevan jopa 20 miljardia.
Uutistoimisto AFP:n näkemien asiakirjojen mukaan myös veronkevennystavoitteita on höllennetty 7 miljardiin aiemmasta 10 miljardista.
Macron haluaa pienentää yritysverotusta – leikkauksia sosiaaliturvaan
Macron on korostanut pyrkivänsä houkuttelemaan Ranskaan uusia investointeja tekemällä yritysystävällisempää politiikkaa. Hän on muun muassa sanonut haluavansa alentaa yritysverotusta 25 prosenttiin 33:sta presidenttikautensa loppuun mennessä.
Leikkauksia on luvassa muun muassa asumisen tukiin, sosiaaliturvaan, valtion tukemiin pätkätöihin ja rakennushankkeisiin. Lisäksi ensi vuoden budjetissa kaavaillaan 1 600 julkisen puolen työpaikan leikkausta. Macron tavoittelee viisivuotiskaudellaan yhteensä 120 000 työpaikan vähennystä valtion palkkalistoilta.
Arvostelijat ovat kutsuneet Macronin toimien olevan pelkkää rikkaiden hyvittelyä. Entinen talousministeri, sosialistipuolueen Michel Sapin varoitti Paris Match -lehdessä, että budjetin veronkevennykset kasvattavat tuloeroja.
Turvallisuuteen lisärahaa
Lisärahaa Macronin hallitus aikoo puolestaan antaa oikeuslaitokselle, korkeakoulutukseen ja puolustukseen.
Puolustusmenot ovat olleet Ranskassa arka aihe.
Armeijan päällikkö, kenraali Pierre de Villiers erosi kesällä, kun hän ajautui Macronin kanssa kiistaan puolustusmenojen silloisesta leikkaamisesta. De Villiers sanoi parlamentaariselle komitealle, ettei hyväksy armeijan romuttamista budjettileikkauksilla.
Macron vastasi kritiikkiin lehtihaastattelussa, jossa hän kertoi olevansa pomo ja että jos joku muuttaa mielensä leikkauksista, se on armeijan