Macronin puhuu kansalle torstai-iltana.
Presidentti Emmanuel Macronin oli tarkoitus näyttää kaapin paikka, mutta hallituksen saatua keskiviikkona parlamentilta epäluottamus, on lopputulos "sekasortoinen ja sotkuinen".
Näin arvioi Laura Parkkinen, Ranskaan ja populismiin erikoistunut väitöskirjatutkija Helsingin yliopistosta.
– Macron hajotti EU-vaalien jälkeen parlamentin populistipuolue Kansallisen liittouman (RN) voitettua vaalit. Macron ei onnistunut näyttämään valtaansa, pääministeriäkin etsittiin hyvin kauan, Parkkinen sanoo MTV:n Huomenta Suomessa.
Presidentin ajatus oli kampittaa Marine Le Peniin henkilöityvän ja Jordan Bardellan johtaman RN-puolueen nousu. Tämä ei onnistunut, sillä RN kasvatti ääniosuutensa vajaasta 19 prosentista peräti 33 prosenttiin.
Ranskan pääministerin Michel Barnierin on määrä jättää torstaiaamuna hallituksensa eroanomus Macronille. Pääministerin odotetaan saapuvan Elysee-palatsille kymmeneltä Suomen aikaa.
Tilanne on poikkeuksellinen, sillä Ranskan hallitus kaatui epäluottamuslauseeseen ensimmäistä kertaa sitten 1960-luvun alun.
Suurena yllätyksenä tapahtunutta ei voida pitää, sillä vaaleissa yksikään puolue ei saanut yksinkertaista enemmistöä. Sekä vasen että oikea laita olivat verrattain vahvasti edustettuina hyvin erilaisten tavoitteidensa kanssa.
Keskiviikkona vasemmisto ja oikeisto löysivät toisensa äänestäessään ulos Barnierin, joka ajoi 60 miljardin leikkauksia ja veronkorotuksia. Budjetin tarkoitus oli leikata Ranskan velkaista taloutta.
– Kuunnelkaa minua, tämä todellisuus pysyy, eikä se katoa epäluottamuslauseen taianomaisella voimalla, Barnier sanoi parlamentille juuri ennen äänestystä.
Edessä on mahdollisesti uudet vaalit, mutta ne voidaan Ranskan lainsäädännön mukaan järjestää vasta vuosi edellisten jälkeen eli ensi heinäkuussa.
Macronin on nyt nimitettävä pääministerille seuraaja. Edessä voi olla Barnierin johtaman virkamieshallituksen aikakausi, Parkkinen arvelee.
Vaatimukset sisäpolitiikassa ennenkin kompuroineen Macronin erolle ovat kasvaneet. Selvää se ei ole.
– Macronin kohtaloa hallitsee Macron itse. Hänen ongelmansa on, ettei hän oikein ole kuunnellut ketään muuta, Parkkinen katsoo.
– On sanottu, ettei Macron kestä uusintaa vuoden 2018 keltaliiviprotesteista. Jos nyt tulee paljon levottomuuksia ja Ranskan hallituksesta hyvin riitainen, voi Macron ajatella, että on hänen vuoronsa mennä.
Macronin on kanslian mukaan tarkoitus puhua kansalle torstai-iltana.