Venäjän hallituksen tukema tutkimuslaitos loi ja toteutti suunnitelman siivittämään Donald Trumpin kampanjan kohti voittoa Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Näin todetaan uutistoimisto Reutersin haltuunsa saamissa yksityiskohtaisissa asiakirjoissa.
Kampanjastrategian ydin oli toisaalta tukea Trumpia itseään ja toisaalta mustamaalata Hillary Clintonia. Lisäksi haluttiin murentaa amerikkalaisäänestäjien uskoa vaalien rehellisyyteen – tämän arveltiin pelaavan Trumpin pussiin.
Uutistoimisto Reuters on selvittänyt laajasti väitteitä, joiden mukaan Venäjä olisi tukenut Trumpin vaalikampanjaa. Uutistoimisto on löytänyt vaikuttamiskampanjasta useita todisteita viime yönä julkaistuun raporttiinsa.
Todisteista kertovat kolme nykyistä ja neljä entistä Yhdysvaltain viranomaistahoa nimettöminä.
Asiakirjat oli valmisteltu presidentti Vladimir Putinin tukemassa tutkimuskeskuksessa RISI:ssä. Laitos tunnetaan myös englanninkielisellä nimellään RISS eli Russian Institute for Strategic Studies. Instituuttia johtavat eläkkeelle jääneet, Kremlin virkaansa asettamat tiedustelu-upseerit.
Kaksi muistiota Trumpista ja Clintonista
Ensimmäinen muistio on julkaistu viime kesäkuussa, minkä jälkeen sitä on jaettu Venäjän hallinnon johdon eri tasoille.
Muistiossa suositellaan, että Kreml käynnistäisi propagandakampanjan sekä sosiaalisessa mediassa että Venäjän valtion kontrolloimissa uutisvälineissä. Kampanjassa amerikkalaisia kannustettaisiin äänestämään pehmeämmän Venäjä-linjan puolesta ja hylkäämään Barack Obaman hallinnon tiukka Venäjä-politiikka.
Toinen muistio julkaistiin lokakuussa. Siinä varoitettiin, että aiemmista toimista huolimatta Venäjä-kriittinen ehdokas Hillary Clinton näyttäisi olevan voittamassa vaalit. Siksi uudessa muistiossa suositeltiin, että Trumpin suora tukeminen lopetettaisiin ja keskityttäisiin mustamaalaamaan Clintonia.
Muistion mukaan tavoitetta Trumpin voitosta edesauttaisi parhaiten tiedotuskampanja äänestyshuijauksesta. Yhdysvaltain vaalijärjestelmän kyseenalaistaminen söisi parhaiten Clintonin kannatusta.
Jo ennen näitä muistioitakin Kreml oli raportin mukaan julkaissut ohjeet valtiollisille medioille Trumpin tukemisesta. Tämä linjaus tehtiin maaliskuussa 2016.
Tämä on RT:n suosituin Clinton-video: "Kuinka 100 prosenttia Clintonien hyväntekeväisyydestä meni heille itselleen." Video löytyy myös Youtubesta.
Venäjän mediassa onkin nähty runsaasti kielteisiä raportteja Clintonista. Uutiskanava Russia Todayn suosituin Clinton-video on nimeltään: "Kuinka 100 prosenttia Clintonien hyväntekeväisyydestä meni heille itselleen". Sitä on katsottu RT:n sivuilla kymmenen miljoonaa kertaa.
Kreml kiistää sekaantumisväitteet
Kreml on kiistänyt väitteet Venäjän sekaantumisesta Yhdysvaltain presidentinvaaleihin. Reuters ei ole onnistunut saamaan Venäjän johdolta kommentteja raporttiinsa.
Uutistoimiston saamat nimettömät amerikkalaiset viranomaislähteet kuitenkin tukevat raportteja. Tänään sitä on laajasti siteerattu eri puolilla maailmaa.
– Putinilla on ollut selvä tavoite kaiken aikaa. Hän on pyytänyt instituuttiaan luomaan itselleen tiekartan, toteaa nimettömänä esiintyvä tiedusteluviranomainen.
Uutiskanava RT ei ole vastannut kommenttipyyntöön. Uutistoimisto Sputnik puolestaan nimittää väitteitä "valheiden kokoelmaksi".
– Eikä se muuten ole ensimmäinen valheiden kokoelma, jonka kuulemme "amerikkalaisten viranomaislähteiden" suunnasta, Sputnikin tiedottaja toteaa.
Ei mainintaa kyberhyökkäyksistä
Mielenkiintoista on kuitenkin se, että kumpikaan Reutersin hankkimista muistioista ei mainitse kyberhyökkäyksiä eikä Demokraattipuolueen hakkeroituja sähköposteja.
Kaikki raportissa haastatellut viranomaistahot sanovat, että siinä oli kyseessä täysin erillinen hanke, joka toteutettiin tiedusteluoperaationa Kremlin ulkopuolelta käsin.
Sähköposteihin kuitenkin viitattiin venäläisviestimissä hyvin tiuhaan ja niiden sisältöä vaadittiin esiin. Näin julkinen mediakampanja ja salainen kyberkampanja pelasivat lopulta yhteen, raportissa todetaan.
Otsikkoa muutettu 20.4.17 klo 18.09: jyrkästi-sana vaihdettu sekaantumisen-sanaksi.