Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja Samuli Saarni tuomitsee jyrkästi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (HUS) tapahtuneen epäasiallisen kohtelun erikoistuvia lääkäreitä kohtaan.
MTV Uutisten haltuunsa saama yksityiskohtainen raportti paljastaa vakavia epäkohtia Suomen suurimman sairaanhoitopiirin toiminnasta.
Raportti kertoo yksityiskohtaisesti muun muassa pelolla johtamisesta, monopoliaseman väärinkäytöstä, potilasturvallisuuden vaarantumisesta sekä pitkään vallinneesta pelon ilmapiiristä. Tämä on näkynyt etenkin sairaanhoitopiirissä toimivien erikoistuvien lääkäreiden arjessa.
– Tämä herättää erittäin huolestuneita ajatuksia, sanoo Saarni.
– Hienointa tässä on, että HUS itsekin nyt tutkii tapahtumia. He selvästi haluavat parantaa asioita, jatkaa Saarni.
Avoimuuden puute huolestuttaa
Puheenjohtaja Saarnin mukaan on valitettavaa, että ongelmat ovat jatkuneet HUS:ssa jo useiden vuosien ajan. Lääkäriliiton puheenjohtaja ei usko, että ongelmat johtuisivat terveydenhuollossa vallitsevasta hierarkkisuudesta.
– Kyllä tämä kuulostaa perinteiseltä avoimuuden puutteelta hierarkiasta riippumatta, pohtii Saarni.
– Tulemme seuraamaan tapahtumien etenemistä. Tulemme myös käymään keskusteluja HUS:n kanssa. Oletan, että meillä on yhteinen intressi asioiden selviämiselle, toivoo Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja Saarni.
Saarnin mukaan on hyvin perusteltua, että erikoistuvat lääkärit pitävät nyt tehtyä raporttia hätähuutona. Moni erikoistuva lääkäri ei kuitenkaan usko, sillä ongelmien laajuudesta on sairaanhoitopiirissä tiedetty jo pitkään.
– Onneksi olen siinä käsityksessä, että HUS:ssa tämä asia on otettu nyt vakavasti, kertoo puheenjohtaja Saarni.
– Olisi varmasti kaikkien etu, että asiat saataisiin kuntoon, toivoo Saarni.
Pätkäsopimuksille loppu
Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja Saarni haluaisi nopeaa muutosta etenkin erikoistuvien lääkäreiden työsopimuksiin.
Saarnin mukaan alalle tyypillinen pätkäsopimus luo jo itsessään epävarmuutta erikoistuville lääkäreille.
– Ei anneta määräyskirjoja ja työsopimuksia koko erikoiskoulutuksen ajaksi. On tehty pienempiä pätkiä. Tämä huono käytäntö on ollut jo vuosikausia. Siitä pitäisi viimeistään päästä eroon, päättää Saarni.