Toimitusjohtaja puolustaa myrskyn silmään joutunutta HUS:ia: "Käynnistin heti kymmenen kohdan ohjelman kuultuani erikoistuvien ongelmista"

8:23img
MTV Uutiset Live kertoi Husista tuoreeltaan.
Julkaistu 01.11.2019 19:47
Toimittajan kuva

Johanna Tuuri

johanna.tuuri@mtv.fi

Suomen suurimman sairaanhoitopiirin HUS:n toimitusjohtaja Juha Tuominen vakuuttaa, että nuorten erikoistuvien lääkärien huoliin on puututtu. MTV Uutiset uutisoi eilen raportista, jossa lääkärit puhuvat muun muassa huonosta johtamisesta ja pitkään jatkuneesta pelon ilmapiiristä.

Tuominen muistuttaa, että eilen julkitullut raportti on osa ohjelmaa, jonka avulla on pyritty nimenomaan löytämään keinoja tilanteen korjaamiseksi –  ja erikoistuvien lääkäreiden koulutuksen parantamiseksi.

Tuominen aloitti HUS:n toimitusjohtajana vuoden alusta.

– Kun otin pestin vastaan, sain signaaleja ongelmista ja käynnistin yli kymmenen kohdan ohjelman näiden asioiden selvittämiseksi, Tuominen sanoo.

– Erikoistuvien asema oli yksi sellainen asia, minkä otin ensimmäisessä hallituksen kokouksessa työlistalle.

Käynnistyneen ohjelman toimenpiteisiin kuuluu muiden muassa yhteistyön tiivistäminen koulutuksesta vastaavan Helsingin yliopiston lääketieteellisen tiedekunnan kanssa.

Tuominen nostaa esille myös verkostoitumisen tärkeiden toimijoiden, kuten Nuorten lääkärien yhdistyksen (NLY) kanssa.

– Ohjelmassa on esimerkiksi, miten luodaan erikoistuvien verkostoja ja miten yleis- ja koko erikoisalan perehdytys pystytään tekemään paremmin. Lisäksi ovat erilaiset varhaisen tuen ja puuttumisen mallit erikoistuville, Tuominen luettelee.

Raportti piirsi karun kuvan johtamisesta

Yli tuhannesta HUS:n erikoistuvasta lääkäristä 36 halusi osallistua haastatteluun. Tuomisen mukaan otos on pieni, mutta tärkeä, sillä sen tarkoituksena oli saada syväluotaus ongelmista.

– Sekin on liikaa, että tällainen otos löytyy. Se kertoo karua kieltään, että sieltä löytyy osa-alueita, jossa johtaminen ei ole hyvää ja tähän meidän täytyy vaan panostaa enemmän ja enemmän, Tuominen sanoo.

– Huomio on vakava, sitä ei saa missään nimessä aliarvioida. se on tosi tärkeätä, että ihmiset tuovat asioita esiin. Työolobarometrit sen sijaan isossa mitassa kertovat varsin hyvää tulemaa.

MTV Uutisten tietojen mukaan useat erikoistuvat lääkärit kieltäytyivät osallistumasta raportin tekoon oman turvallisuutensa vuoksi.

Lue lisää: Lisää paljastuksia HUS:n ongelmista – kokenut erikoislääkäri avautuu MTV Uutisille: "Valittamista pidettiin huonona, vallalla oli vaikenemisen kulttuuri"

Alan hierarkisuus ongelmana

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin vakavat epäkohdat eivät ole vain erikoistuvien lääkäreiden ongelma. Näin kertoo MTV:n haastattelussa yli kymmenen vuotta HUS:ssa työskennellyt erikoislääkäri.

HUS:n entinen erikoislääkäri mainitsee monet hierarkiakerrokset, ja siten päätöksenteon monimutkaisuuden ja etäisyyden varsinaiseen potilastyöhön.

Tuomisen mukaan terveydenhuollossa oman leimansa työhön tuo se, että työympäristö voi olla kovin hierakkinen.

–  Terveydenhuolto toisinaan on kuin valmiusorganisaatio, kuten palokunta tai armeija ääripäässä. Täällä (sairaaloissa) on monenlaisia toimintoja, joten täytyy myös olla selkeitä esimies-alaissuhteita, mutta ne eivät saa näyttäytyä väärin. Kyllä tässä varmasti on johtamiskoulutuksen paikka, Tuominen sanoo.

HUS: Avoimuus ja kohtaamiset syyniin

Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja Samuli Saarni ilmaisi eilen huolensa HUS:n retuperällä vallitsevasta avoimuuden kulttuurista.

Tuomisen mukaan osana strategiatyötä käydään läpi HUS:n arvot.

–   Tämän arvotyöskentelyn osalta pyritään nimenomaan kulttuurin muutokseen ja tämä tulee jatkumaan pitkään. Tarkoitus on se, että erityisesti kohtaaminen, oli se sitten potilaan- tai työtoverin- tai opiskelijan kohtaaminen, niin se pitää saada tasa-arvoiseksi ja kunnioittavaksi.

– Meidän pitää kuulla ja meidän pitää tulla myös kuulluksi, Tuominen visioi.

Tuoreimmat aiheesta

Sairaalat ja hoitolaitokset