Raskaus vei Emma Kimiläiseltä liikuntakyvyn: Olin kuukauden vuodepotilaana

Emma Kimiläinen-Liuski ei kaunistele muistellessaan raskausaikaansa ja perjantaina kaksi vuotta täyttävän Fanni-tyttären vauva-aikaa.

Autourheilija ja Novan juontaja Emma Kimiläinen-Liuski on onnellinen äiti. Hänen ja Timo Liuskin Fanni-tytär täyttää perjantaina kaksi vuotta.

Äiti ei kuitenkaan ehtinyt perjantaina nähdä syntymäpäiväsankaria, sillä hänet pitää kiireisenä STCC-rata-autoilusarjan kauden aloitus Ruotsissa.

– Olen puhunut Fannin kanssa toki puhelimessa. Kovasti hänellä oli asiaa, kun kerroin hänen olevan nyt kaksi vuotta. Hoki kovasti, että ”ei kaksi, ei kaksi”, Emma nauraa.

Kaksi vuotta on kulunut nopeasti. Tosin äitiyden onnen lisäksi siihen on kuulunut myös koettelemuksia. Emma ei kaunistele muistojaan raskaudesta ja vauva-ajasta.

Alkuraskaus oli sujunut vielä ongelmitta, mutta puolivälissä raskautta Emman selkä ei enää kestänyt kehon muutoksia.

– Olin tottunut liikkumaan paljon ja yhtäkkiä pystyin kävelemään vain kilometrin verran. Selkä oli suurin ongelma ja sitten minulla oli liitoskipuja ja lantio jumissa.

Pahimmillaan Emma joutui olemaan noin kuukauden ajan vuoteen omana.

– Menetin liikuntakykyni. Lantio oli niin jumissa, että selkä kääntyi vain viitisen senttiä. Siinä vaiheessa mieheni joutui auttamaan minua pukeutumisessa.

"Silloin oli kaikin puolin huono olo"

Kaiken kukkuraksi alkuraskaudesta poissaolollaan loistanut aamupahoinvointi päätti ottaa otteen tulevasta äidistä.

– Silloin oli kaikin puolin huono olla. Henkisesti oli raskasta, kun ei voinut liikkua ja fyysisesti oli vain paha olo eikä oikein voinut syödä. Yritin syödä, mutta sitten vain oksetti ja minä laihduin ja laihduin ja oli kauhea nälkä, Emma kuvailee kierrettään.

– Monet sanovat hehkuvansa raskauden akana, mutta minä en.  Jouduin olemaan sairauslomalla, vaikka välillä teinkin etänä töitä. Koko raskaus oli vaikea, mutta viimeinen kuukausi sitten helpompi. Oli tämä kaikki kuitenkin sen arvoista.

Vaikean raskauden jälkeen Emma ponnisteli läpi synnytyksen.

– Olihan se synnytys sellainen kärsimysnäytelmä, mutta siitä selvittiin. Synnytys kesti 37 tuntia ja olin siinä vaiheessa jo kaksi viikkoa yli lasketun ajan. Synnytys käynnistyi, mutta ei kuitenkaan käynnistynyt. Hyvä etten suuttunut henkilökunnalle, Emma kertoo.

Pitkästä synnytyksestä ei kuitenkaan jäänyt Emmalle traumoja.

– Tämä on niin kliseistä, mutta kaikki se unohtui kun vauvan sai syliin. Sitä vain itki onnesta. Silloin raskausaikana olin vähän katkerana, mutta en enää. Kai se aika kultaa muistot, Emma nauraa.

"Kaikki ollut tämän arvoista"

Vaikka Emma nautti täysillä äitiydestä, toi vauva-aika mukanaan haasteita.

– Ei silloin oikein ehtinyt nukkua, ei päivisin eikä öisin.  Fannia oli oikeastaan koko ajan sylissä, sillä mahaportin läpän takia kaikki maito tuli heti ulos, jos hän oli makuuasennossa. Oksennusta oli siis paljon ja unta vähän, Emma kuvailee vauva-arkeaan realistisesti.

Emma kuitenkin vakuuttaa kaiken olleen haasteista huolimatta hyvin. Sitä paitsi vauvan kasvaessa puolentoista vuoden ikäseksi alkoi tilanne helpottaa. Emma kuvaileekin kokemustaan ”hyväksi henkiseksi koettelemukseksi”, joka opetti hänelle kärsivällisyyttä.

– Kaikki on ollut tämän arvoista, hän toteaa Fanni mielessään.

Emma on aiemmin haaveillut kahdesta lapsesta. Ovatko ajatukset kokemuksen myötä muuttuneet?

– Raskaudesta sitä jotenkin ajattelee, että eiköhän toinen kerta olisi sitten erilainen. Ja äitiyden ja ihanan lapsen takia voisin kärsiä uudelleen. Tosin tällä hetkellä aihe ei ole ajankohtainen, on sellaiset aikataulut päällä. Mutta koskaan ei pidä sanoa ei koskaan.

Kimiläinen-Liuskin raskausajan koettelemuksista uutisoi ensimmäisenä Kaksplus-lehti.

Kimiläinen-Liuski Novan taajuudella viikonloppuisin Nova Racing Team -ohjelmassaLiikenteessä Nova Racing Team sunnuntaina Novalla klo 16-20.

Lue myös:

    Uusimmat