Ratsastusterapiassa kuntoutuja oppii kehon, mielen ja käyttäytymisen hallintaa, kun taas seniori-ikäiset virkistyvät henkisesti hevosen selässä.
Ratsastusterapiassa on kyse toiminnallisesta terapiasta, jolla pyritään parantamaan kuntoutujan toimintakykyä. Terapiamuotoa käytetään erityisesti neurologisten sairauksien, kuten MS-taudin, aivohalvauksen ja CP-vamman, hoitomuotona, mutta hoidosta on apua myös kehitysvammaisille, autisteille ja mielenterveyskuntoutujille.
Ratsastusterapian tavoite määräytyy aina kuntoutujan mukaan, mutta terapiamuoto edistää liikuntakykyä, helpottaa arjessa selviytymistä, kehittää motorisia taitoja, lisää keskittymiskykyä ja tietoisuutta omasta kehosta.
Hevosen liike stimuloi ratsastajan lantion kautta koko hänen kehoaan. Hevosen kävellessä ratsastajaan kohdistuu noin sata symmetristä liikeimpulssia minuutissa. Tämä yhdistettynä hevosen lämpöön laukaisee jännityksiä, lievittää kipua ja parantaa liikkuvuutta rangan alueella.
– Omalle kuntoutujaporukalleni suurin vaikutus on keskivartalon hallinnan kehittymisessä hevosen liikkeen vaikutuksesta, kertoo fysio- ja ratsastusterapeutti-SRT Sirpa Lehtinen-Bohm.
– Hevonen on vuorovaikutuksellinen eläin, joka hyväksyy ihmisen sellaisena kun hän on. Ratsastus antaa rutkasti itseluottamusta, kun kuntoutuja huomaa osaavansa vaikuttaa isoon eläimeen.
Ratsastusta tarjolla myös ikäihmisille
Rovaniemeläisen terapiapalveluita tarjoavan NorTherin valikoimaan kuuluu muiden terveys- ja terapiapalveluiden ohella ratsastusterapiaa ja uutena palveluna myöskin senioriratsastusta ikäihmisille.
– Ratsastus voi olla esimerkiksi pyörätuolipotilaalle voimaannuttava kokemus, kun alle saa ikään kuin jalat. Itse pidän tärkeimpänä hyötynä arkikuvioista irrottautumisen, luonnossa ja eläinten kanssa olemisen sekä liikunnan. Kaikki nämä vaikuttavat positiivisesti henkiseen virkeyteen, kertoo erityisratsastuksen ohjaaja Paula Tikkanen.
Senioriratsastustunneilla opetellaan saman kaltaisia asioita kuin normaaleilla ratsastustunneilla, kuten istuntaa ja hevoseen vaikuttamista.
– Monilla iäkkäämmillä ihmisillä on ollut lapsuudessa kotitilallaan erilaisia eläimiä, joten hevosten ja muiden eläinten kohtaaminen voi tuoda myös positiivisia muistikuvia niistä ajoista, Tikkanen sanoo.
Mieli virkistyy ja unen laatu paranee
Hevosen selässä kuntoutujat ja ikäihmiset pääsevät liikkumaan luonnossa, mihin heillä ei muuten ole välttämättä mahdollisuutta. Metsäpoluilla liikkuminen ja hevosen kanssa toimiminen tuo iloa arkeen ja auttaa myös jaksamaan sairauden kanssa.
Tikkasen mukaan henkisen vireyden parantuminen onkin senioriratsastuksessa avainasemassa.
– Asiakkaat ovat kokeneet eniten juurikin virkistäytymistä ja hyvää oloa niin fyysisesti kuin henkisesti.
Lehtinen-Bohmin mukaan hevosen liike helpottaa kuntoutujilla sekä kävelyä, pyörätuolissa istumista että perusliikkumista, kun keskivartalon alue vahvistuu ja asennon hallinta parantuu. Kuntoutujat jaksavat terapian jälkeen suorittaa paremmin arjen askareitaan, kun jalat toimivat paremmin ja liikkuminen on helpompaa.
– Monilla kuntoutujillani ratsastusterapia parantaa tehokkaasti mahdollisuuksia arjessa selviytymiseen, Lehtinen-Bohm kertoo.
– He myös osallistuvat enemmän, kun esimerkiksi virtsankarkailuongelmaa saadaan kuriin lantion alueen lihaksisto vahvistuu. Terapian myötä myös unen laatu paranee, kun kivut vähenevät.