Raudantarve suurenee raskauden aikana – odottavan äidin anemia muun muassa autismin riskitekijä

0:52img
Milloin pitäisi havahtua perheen perustamiseen hedelmällisyyden näkökulmasta?
Julkaistu 22.10.2019 16:30

UUTISPALVELU DUODECIM - MTV LIFESTYLE

Äidin anemia raskauden aikana saattaa ruotsalaistutkimuksen perusteella olla autismin, älyllisen kehitysvammaisuuden ja tarkkaavaisuushäiriön riskitekijä. Vaikutus ei ole kovin suuri, mutta riittävä, jotta äitien anemiaa kannattaisi tästäkin syystä ehkäistä.

Tulokset perustuvat 530 000 vuosina 1987–2010 syntyneen lapsen sekä 300 000 äidin rekisteritietoihin. Tutkimuksen seuranta jatkui vuoteen 2016 saakka.

Tutkimus julkaistiin JAMA Psychiatry -lehdessä.

Anemiaa koskeva yhteys havaittiin lapsilla, joiden äidit olivat olleet aneemisia raskauden ensimmäisen 30 viikon aikana. Tätä myöhempi anemia ei vaikuttanut riskeihin.

Äidin raudantarve suurenee raskauden aikana 

Äidin raudantarve suurenee raskauden aikana ja sen riittävyys on edellytys myös sikiön hyvälle kehitykselle. Tässä mielessä nyt saadut tulokset ovat uskottavia.

Käytännössä anemiaan liitetyt riskit eivät kuitenkaan olleet suuren suuria. Terveiden äitien lapsista 3,5 prosentilla todettiin autismin kirjon häiriö, 7,1 prosentilla tarkkaavaisuushäiriö ja 1,3 prosentilla älyllinen kehitysvamma. Vastaavasti raskauden alkupuolella äidin anemialle altistuneista 4,9 prosentilla todettiin autismin kirjon häiriö, 9,3 prosentilla tarkkaavaisuushäiriö ja 3,1 prosentilla älyllinen kehitysvamma.

Lievä anemia ei yleensä aiheuta ongelmia sikiölle

Äidin lievä anemia ei yleensä aiheuta ongelmia sikiölle, mutta haittoja ilmaantuu, kun äidin hemoglobiini tippuu alle 80 g/l:n tason. Normaalitaso naisilla on 117–155 g/l.

Yleensä anemia johtuu raudan puutteesta ja sitä ehkäistään muun muassa raskauden aikana syötävillä foolihappovalmisteilla tai rautatableteilla.  

Lue myös: "Tämä on ihan katastrofi!" – Lakiuudistus on ajamassa toista lastaan odottavaa naisyrittäjää talousahdinkoon

Lue kaikki lifestyle-aiheiset jutut!

Copyright Duodecim 2019. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Tuoreimmat aiheesta

Raskaus