Ravintolat ovat auki pidempään, ja sen takia poliisienkin työvuoroja muutetaan – yhä enemmän pahoinpitelyitä aamuviiden jälkeen

02 alkoholilaki
Uusi alkoholilaki on vaikuttanut myös poliisien työvuoroihin.
Julkaistu 20.08.2018 13:50

MTV UUTISET – KAUPPALEHTI

Poliisijohtaja Sanna Heikinheimon mukaan ravintoloiden aukioloaikojen pidentäminen on jo vaikuttanut poliisien työvuorojen suunnitteluun lähes koko maassa.

Vuoden alussa voimaan tulleen alkoholilain muutoksen seurauksena poliisin hälytystehtävät ovat tammi-heinäkuun aikana lisääntyneet yli 12 000:lla huolimatta siitä, että samaan aikaan kotihälytystehtävien määrä on laskenut.

Alkoholiin liittyvät poliisin tehtävät ovat painottuneet selkeästi ravintoloiden sulkemisen aikaan aamuyön tunteihin kello viidestä eteenpäin aina aamukahdeksaan saakka. Alkoholisidonnaisten ja kaikkien hälytystehtävien suurin prosentuaalinen nousu ajoittuu kello viiden ja kuuden väliselle ajalle.

– Poliisi on huomioinut päihtyneitä henkilöitä, pahoinpitelyjä, häiriökäyttäytymistä ja ilkivaltaa koskevien hälytystehtävien lisääntymisen aamuyöllä, poliisijohtaja Sanna Heikinheimo Poliisihallituksesta sanoo tiedotteessa ja kertoo poliisin jo mukauttaneen toimintaansa tämän mukaisesti.

Muun muassa pahoinpitelytehtävien määrä on noussut aamulla kello 5-6 lähes 65 prosenttia, päihtynyt henkilö ja häiriökäyttäytyminen tai ilkivalta -tehtävät yli 27 prosenttia edellisen vuoden maalis-heinäkuuhun verrattuna.

Virkamiestä vastustetaan enemmän kuin ennen

Erittäin huolestuttavaa Heikinheimon mukaan on virkamiehen vastustamisten lisääntyminen.

– Virkamiehen väkivaltainen vastustaminen eli väkivalta poliisia kohtaan on lisääntynyt yli viidenneksellä viime vuoden vastaavaan tilanteeseen verrattuna, hän sanoo.

Poliisijohtaja Heikinheimon mukaan ravintoloiden aukioloaikojen pidentäminen on jo vaikuttanut poliisien työvuorojen suunnitteluun lähes koko maassa.

– Poliisilaitokset ovat joutuneet siirtämään resurssejaan aamuyön ja varhaisaamun tunteihin, mikä lisää kustannuksia ja työn kuormittavuutta, hän sanoo.

Heikinheimo on tyytyväinen siitä, että kansalaisten tekemät ilmoitukset rattijuopumuksista ovat lisääntyneet. Alkuvuoden aikana näiden hälytystehtävien määrät ovat nousseet yli 1100 ilmoituksella.

– On hienoa, että kansalaiset pitävät silmänsä auki ja ilmoittavat poliisille rattijuopumusepäilyistään, Heikinheimo kiittelee.

Poliisin tekemät päihtyneiden kiinnitotot ovat sen sijaan laskusuunnassa. Osittain tämä johtuu Heikinheimon mukaan siitä, että monet kunnat ovat lisänneet selviämisasemien määrää. Esimerkiksi Jyväskylässä ollaan avaamassa selviämisasemaa, joka helpottaa Sisä-Suomen poliisin työtä päihtyneiden kuljettamisessa olennaisesti. Poliisi pitää tätä kehityssuuntaa erinomaisena.

Alkoholilaki uudistettiin 1.1.2018. Uuden lain mukaan ravintolat saivat jatkoaikailmoituksella maaliskuun alusta lähtien oikeuden anniskella alkoholia enintään kello neljään, jolloin alkoholia voi ravintolassa nauttia aina aamuviiteen saakka.

Tuoreimmat aiheesta

Talous