Perustuslakivaliokunta puoltaa valtioneuvoston täydentävää asetusta, jolla ravintolat laitetaan säppiin lauantaina. Asiasta kertoi perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) eduskunnassa torstaina.
Ravintoloiden ja kahviloiden pitää valtioneuvoston asetuksen mukaan sulkea ovensa asiakkailta kaikissa Suomen maakunnissa, kun vuorokausi vaihtuu lauantaiksi 4. huhtikuuta. Ulosmyynti on kuitenkin edelleen sallittu.
Valtioneuvosto antoi tiistaina täydentävän asetuksen ravintoloiden sulkemisesta.
Näillä näkymin ravintoloiden on pidettävä ovensa kiinni toukokuun loppuun asti. Johanna Ojala-Niemelän mukaan valiokunta pohti sitä, onko toimenpide asianmukainen, oikeasuhteinen ja välttämätön ja päätyi siihen, ettei se esitä asetusta kumottavaksi.
– Asetus on tarpeen lähikontaktien vähentämiseksi, tartuntojen vähentämiseksi, jotta kuolemantapauksia saadaan alennettua, Ojala-Niemelä sanoi.
Ojala-Niemelän mukaan valiokunta pohti torstaina samaa asiaa kuin viime viikolla – onko ravintolat laitettava kiinni koko maassa vai voisiko sulkemiset rajata alueellisesti. Ojala-Niemelän mukaan valiokunta päätyi siihen, että jos ravitsemisliikkeitä suljettaisiin alueellisesti eriaikaisesti, se ei ehkäisisi tartuntojen leviämistä tehokkaasti ja ennakoivasti. Myös valtioneuvosto katsoi näin perustelumuistiossaan.
Ojala-Niemelä lisäsi, että ravitsemisliikkeet ovat kansainvälisten kokemusten ja tapauskohtaisten kertomusten perusteella osoittautuneet merkittäväksi tartuntojen leviämisen edistäjäksi.
Valiokunta kuitenkin korosti sitä, että valtioneuvoston asetusta pitää muuttaa ja sulkemisesta luopua alueella, jossa ravintoloita ei ole enää välttämätöntä pitää suljettuina.
Eduskunta siunasi hallituksen esityksen jo viime lauantaina
Eduskunta hyväksyi jo lauantaina hallituksen esityksen, jolla määrätään ravintolat, kahvilat ja vastaavat suljettaviksi, jotta koronaviruksen leviämistä voidaan hidastaa.
Ravintolat määrätään suljettaviksi kuitenkin vasta, kun eduskunta on käsitellyt asetuksen. Asetuksen on tarkoitus tulla suureen saliin tänään tai huomenna.
Valtioneuvoston perustelumuistion mukaan asetus olisi voinut tulla voimaan heti, kun valtioneuvosto on sen päättänyt, mutta on tarkoituksenmukaista, että eduskunnalla on mahdollisuus arvioida asetusta ennen sen voimaantuloa.
Jos asetus olisi tullut voimaan heti valtioneuvoston annettua asetuksen, olisi voinut käydä niin, että ravintolat olisi määrätty sulkemaan ovensa ja perustuslakivaliokunta olisi jälkitarkastuksessaan katsonutkin, ettei ravintoloita voida sulkea.
Rajoitukset eivät koske henkilöstöravintoloita
Rajoitukset eivät koske ruokahuollon kannalta välttämättömiä koulujen, sairaaloiden ja vastaavien laitosten ruokaloita tai vain yritysten omaa henkilöstöä palvelevia henkilöstöravintoloita.
Useat ravintolat ja kahvilat ovat jo sulkeneet omaehtoisesti ainakin asiakastilansa. Pääministeri Sanna Marin (sd.) on lisäksi vedonnut ravintoloitsijoihin ja kahvilanpitäjiin, että he sulkisivat tilansa asiakaskäynneiltä itse.
Epidemiapesäkkeiden ilmaantumista ei voi ennustaa, siksi ravintolat kiinni koko maassa
Ravintoloiden ja muiden vastaavien sulkeminen asiakkailta tarkoittaa puuttumista perustuslaissa turvattuun elinkeinovapauteen, ja sillä voidaan katsoa olevan vaikutusta myös omaisuuden suojaan.
Kun tällaiset keinot otetaan käyttöön, keinojen täytyy olla oikeasuhtaisia ja välttämättömiä. Kun perustuslakivaliokunta viime viikolla pui ravintoloiden sulkemista, valiokunta pohti sitä, onko ravintolat laitettava säppiin koko Suomessa.
Valiokunta esitti, että kieltoa rajataan alueellisesti ja ajallisesti tilanteen salliessa.
Asiaa pohdittiin valtioneuvoston istunnossa.
Valtioneuvoston asetuksen perustelumuistion mukaan sulkeminen alueellisesti eriaikaisesti ei ehkäisisi taudin leviämistä tehokkaasti ja ennakoivasti.
Muistiossa sanotaan, että epidemia on levinnyt erittäin nopeasti. Sen mukaan alueellisia tartuntaketjuja tai leviämistä yhteisöissä tapahtuu lähitulevaisuudessa eri puolilla Suomea.
– Näiden epidemiapesäkkeiden ilmaantumista ei ole mahdollista etukäteen ennustaa. Tästä syystä ravitsemisliikkeiden aukiolon rajoittaminen on välttämätöntä toteuttaa samanaikaisesti koko maassa, muistiossa todetaan.
Muistion mukaan Italian ja useiden muiden maiden kokemuksiin perustuen on huomattava riski siihen, että seurantajärjestelmä havaitsee tartuntatapausten paikallisen lisääntymisen vasta, kun suuri määrä tartuntoja ja niiden jatkotartuntoja on jo ehtinyt tapahtua.
Eduskunta haluaa ravintoloille tukea
Hyväksyessään ravintolatoimintaa koskevan lainmuutoksen eduskunta edellytti, että hallitus selvittää, kuinka ravintolayrittäjien taloudelliset menetykset jakaantuvat oikeudenmukaisella tavalla. Kohtuullisten vahinkojen korvaamisen lisäksi eduskunta edellytti, että hallitus viipymättä ryhtyy toimiin, joilla tarvittaessa tuetaan ravintolayrittäjien toimeentuloa poikkeustilan ja sen purkamisen aikana.
Hallitus on ryhtynyt toimiin muun muassa niin kutsulla kriisipaketilla, jolla pyritään helpottamaan lomautettujen ja yrittäjien ahdinkoa.