Ravistelu on rikos, joka voi johtaa lapsen kuolemaan – ”Hoitaja ei jaksa itkua, ravistelee ja lapsi menee hetkeksi tajuttomaksi"

Hämeen poliisi tutkii tapausta, jossa kaksikuukautisen lapsen vanhempien epäillään aiheuttaneen vauvalle vakavat vammat ravistelemalla. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos pelkää, että vauvojen ravistelutapaukset ovat yleistyneet. Neurokirurgian erikoislääkäri ei näe trendiä, mutta arvelee tietoisuuden ravistelun vaaroista kasvaneen.

Suomessa ilmenee vuosittain noin 10-15 tapausta, joissa vauvan epäillään saaneen vammoja ravistelusta, arvioi THL viime vuonna blogikirjoituksessa.

Yksi tekstin kirjoittajista, THL:n Lapset, nuoret ja perheet -yksikön tutkimuspäällikkö Tuovi Hakulinen kertoo, että arvio perustuu sairaalatietoihin. Hänen mukaansa luku kaipaisi kuitenkin päivitystä. THL:n perhepalveluilta saamien tietojen perusteella vauvojen ravistelutapaukset ovat saattaneet yleistyä. 

– On merkkejä siitä, että aihe on hyvin ajankohtainen tällä hetkellä.

– Ajatus koko blogikirjoituksesta lähti viime vuonna siitä, kun tietyiltä paikkakunnilta tuli viitteitä, että ravistelutapaukset olisivat lisääntyneet.

Kaikki tapaukset eivät tiedossa

Aiheeseen perehtynyt Oulun yliopistollisen (OYS) sairaalan neurokirurgian erikoislääkäri Niina Salokorpi ei ole nähnyt tapausten määrässä kasvua ainakaan omassa työssään OYS:n vastuualueella.

Kovaa tilastotietoa tapausten lisääntymisestä ei ole myöskään THL:lla. Salokorpi ei kuitenkaan pidä ajatusta mahdottomana, sillä viime aikoina aihe on ollut aiempaa paremmin esillä, ja myös lääkäreiden tietoisuus ravistelun aiheuttamista vammoista on kasvanut. 

– Voi olla, että kun aiheesta on puhuttu paljon esimerkiksi lääkärilehdessä ja kaikenlaisissa koulutuksissa, ravisteluvammoja havaitaan paremmin, hän sanoo. 

– Tässähän on suuri riski, kun oireet voivat olla niin epämääräisiä, että niitä ei osata heti epäillä. Nyt kun lääkärit ovat tietoisempia, myös oireet tunnistetaan paremmin. 

Hän myös huomauttaa, että tapauksissa, joissa lapsi tuodaan hoitoon, ovat vammat yleensä hyvin vakavia ja potentiaalisesti hengenvaarallisia. 

– Lievemmissä tapauksissa lasta ei välttämättä tuoda lääkärin vastaanotolle. Eli emme tiedä kaikista tapauksista.

Voi johtaa kuolemaan

Ravistelu on pienelle lapselle erityisen vahingollista, sillä vauvan pää on suuri suhteessa muuhun vartaloon, eivätkä kaulan ja niskan lihakset vaimenna ravistelusta syntyviä voimakkaita pään liikkeitä. 

Pään heilahtelu edestakaisin voi johtaa vakavaan aivovammaan, eli ravistellun vauvan oireyhtymään.

– Aivovamma voi aiheuttaa epilepsiaa tai hydrokefalian. Se voi myös aiheuttaa esimerkiksi halvausoireita tai oppimisvaikeuksia, kun älykkyystaso laskee vamman vuoksi. 

Pahimmassa tapauksessa ravistelusta voi seurata kuolema. 

– Kirjallisuuden perustella vauvojen kuolleisuus on ravisteluvammoista jopa 10-20 prosenttia, Salokorpi kertoo.

Poliisi tutkii rikoksena

Usein vauvaa ravistelee vanhempi tai muu lastava hoitava henkilö – ei vahigoittaakseen, vaan turhautumisesta. 

– On tyypillistä, että pieni vauva vain itkee ja itkee, eikä hoitaja enää jaksa ja sitten ravistelee. Lapsi menee hetkeksi tajuttomaksi ja hiljenee, ja se jätetään sitten rauhaan. Kun lapsi saa aivovamman, ravistelut ovat yleensä toistuvia, Salokorpi sanoo.

– Suurinta osaa vammoista tuskin tehdään vahingoittamistarkoituksessa. Aina ei vain ymmärretä, kuinka hauras vauva on. 

Oli ravistelijan tarkoituksena vahingoittaa lasta tai ei, poliisin tietoon tulevat ravistelutapaukset tutkitaan rikoksena.

Useita tapauksia vuosittain

Poliisiammattikorkeakoulun tietopalvelusta kerrotaan, että muutaman viime vuoden aikana Suomessa on kirjattu rikosilmoitus ainakin noin 4-8 ravistelutapauksesta vuosittain.

Arvio on suuntaa-antava, sillä myöskään poliisi ei tilastoi ravistelutapauksia erikseen.

Kun esimerkiksi vauvan vanhempia epäillään lapsensa ravistelusta, asia kirjataan poliisin järjestelmään yleensä pahoinpitelynä tai törkeänä pahoinpitelynä. Haku tietokannasta voi tuottaa erilaisia lopputuloksia riippuen siitä, millaisia hakusanoja käytetään ja millaisin saatesanoin asia on tietokantaan kirjattu.

Aiemmin helmikuussa MTV3:n Rikospaikka-ohjelmassa kerrottiin, että pelkästään pääkaupunkiseudulla tulee poliisin tietoon 5-10 vauvojen ravistelutapausta joka vuosi. 

Lue myös:

    Uusimmat