Monille on tuttua tietoa, että japanilaiset elävät muita pidempään. Syy ei ole geenien. Ravitsemusterapeutti kertoo, miten voit elää yhtä pitkään kuin japanilaiset
Japaniin kuuluvalla Okinawan saarella on enemmän yli 100-vuotiaita suhteessa asukasmäärään kuin missään muualla maailmassa ja World Health Organisationin tietojen mukaan japanilaiset pitävät hallussaan maailman pitkäikäisimmän kansan manttelia. Suomalaiset kipuavat pitkäikäisyyslistalla vasta jaetulle 17:nnelle sijalle.
Japanilaisten hyvän terveyden syynä on tutkimustulosten valossa hankalaa pitää pelkkiä geenejä. Toisen maailmansodan jälkeen 1950-luvulla japanilaisten eliniänodote oli vain hieman yli 60 ikävuoden ja esimerkiksi Yhdysvalloissa asuvien japanilaisten tiedetään kuolevan Japanissa asuvia nuorempana.
Terveystieteiden maisteri, ravitsemusterapeutti Anette Palssa ei usko, että japanilaisten pitkä elinikä palautuisi mihinkään yksittäiseen ravintoaineeseen. Edes ravitseva ja superfoodiksi nimetty merilevä ei itsessään aiheuta pitkäikäisyyttä.
– Esimerkiksi Okinawan saarella merilevällä itsessään ei ole kauhean suurta osuutta ruokavaliosta. Saaren runsaalla kasvistensyönnillä on tosin laajemmin vaikutuksia esimerkiksi vitamiinien ja kivennäisaineiden saannin kannalta, Palssa huomauttaa.
Myös runsas kalan syönti voi vaikuttaa pitkäikäisyyteen, mutta Palssan mukaan kyse on ennemmin siitä, mitä kalalla korvataan.
– Kalasta saa hyviä rasvahappoja mutta oleellista on myös, että kalalla korvataan prosessoituja lihatuotteita. Runsaan lihankäytön on havaittu tutkimuksissa olevan huono pitkäikäisyyden kannalta.
– Lihaa ei itsessään tarvitse välttää, jos se ei ole prosessoitua. Kyllä itsekin tehdystä ruoasta saadaan epäterveellistä, mutta itse tekemällä tietää ainakin, mitä ruoassa on.
Pitkä elämä ilman stressiä
Palssan mielestä monissa japanilaisten hyvästä terveydestä uutisoivissa artikkeleissa yritetään etsiä ravinteikkaita ihmeaineita. Japanilaisten pitkän iän salaisuudeksi on povailtu vuoroin valkoista riisiä, vihreää teetä ja hyvää hygieniaa. Valkoinen riisi ei kuitenkaan Palssan mukaan ole kotimaista perunaa terveellisempää, vihreä tee auttaa vain kokonaisuuden osana ja hygieniakin on länsimaissa yhtä hyvä.
Syy pitkään ikään löytyy Palssan mukaan elämäntyylistä laajemmin.
– Japanilaisessa ruokakulttuurissa käytetään ruokaan aikaa, teellekin on omat rituaalit. Ihminen keskittyy syömiseen, mikä lisää hyvinvointia.
Tällä kertaa kokonaisuudella ja elämäntyylillä ei tarkoiteta perusteellista ruokavalioremonttia ja päivittäistä kuntosaliurakkaa, vaan positiivista elämänasennetta. Kiireessä syöminen tulisi Palssan mukaan korvata ruokaan keskittymisellä ja sen nautiskelevalla maistelulla, ja elämänpiiri tulisi pitää laajana - pitkäikäiset japanilaiset liikuskelevat paljon ulkona ja tapaavat ystäviään.
– Suomenruotsalaiset elävät pidempään kuin suomenkieliset suomalaiset ja sitä on selitetty juuri alhaisella stressitasolla ja elinpiirin laajuudella. Tällaisilla asioilla voi olla paljon suurempi merkitys kuin ruokavaliolla ja jos terveellisestä ruokavaliosta tulee hirveä stressi, sen hyödyt mitätöityvät, Palssa selittää.
– Japanissakin tehdään paljon töitä ja elämäntyyli voisi vaikuttaa stressaavalta, mutta itämaisessa kulttuurissa saattaa olla paremmat välineet hallita paineita.