Viisi keinoa, jotka voivat auttaa elämään 100-vuotiaaksi

Elämäntavat eivät aina selitä sitä, miksi yksi elää satavuotiaaksi ja toinen kuolee jo nuorena. Niillä voi kuitenkin olla merkitystä iän kartuttamisessa.

Yhdysvaltalainen uutiskanava CNBC on listannut viisi tapaa, jotka voivat auttaa saavuttamaan sadan vuoden rajapyykin.

Ohjeet kuulostavat helpoilta, mutta niiden taustalla on – kirjaimellisesti – vuosien työ. 

1.Syö terveellisesti

– Ruokavalio on ylivoimaisesti tärkein tekijä pitkäikäisyyden kannalta, tutkija Valter Longo toteaa CNBC Make It -kanavalla.

Maailman pisimpään eläneitä yhteisöjä seuranneet tutkijat suosittelevat etenkin välimerellistä ruokavaliota. Satavuotiaita haastatelleiden tutkijoiden mukaan ruokavalion tulisi olla enimmäkseen kasvipohjainen ja sisältää:

  •  Palkokasveja, erityisesti papuja
  •  Pähkinöitä
  •  Täysjyväviljaa
  •  Terveellisen määrän vihanneksia, erityisesti lehtivihanneksia
  •  Ei punaista lihaa

Valter Longo on suositellut myös 12 tunnin paastoa päivittäin. Hän kehottaa syömään vain esimerkiksi aamukahdeksan ja iltakahdeksan välillä.

2.Liiku

Monet pitkäikäisyysasiantuntijat suosittelevat päivittäistä liikuntaa.

New England Centenarian Study -tutkimuksen mukaan voimaharjoittelu kaksi kertaa viikossa ja aerobinen liikunta kolme kertaa viikossa lisäävät mahdollisuuksia elää 90-vuotiaaksi. Liikunnan ei tarvitse kestää aina edes kymmentä minuuttia pidempään.

– "Sinisillä vyöhykkeillä" fyysinen aktiivisuus taas on paljon vähäisempää, mutta satavuotiaat liikkuvat silti päivittäin, vanhustutkija Dan Buettner sanoo. 

Sinisiksi alueiksi kutsutaan Time-lehden mukaan Sardiniaa Italiassa, Okinawaa Japanissa, Nicoyaa Costa Ricalla, Loma Lindaa Kaliforniassa ja Ikariaa Kreikassa.

Sinisten vyöhykkeiden asukkaat kävelevät tyypillisesti paikasta toiseen, rakentavat asioita käsin ja hoitavat omia puutarhojaan, eli harrastavat matalan intensiteetin liikuntaa päivittäin.

3.Usko johonkin

Lähes kolmeasataa satavuotiasta haastatellut Dan Buettner kertoo, että viittä lukuun ottamatta heistä kaikki kuuluivat johonkin uskontoon perustuvaan yhteisöön.

– Ihmiset, jotka käyvät kirkossa, temppelissä tai moskeijassa, elävät 4–14 vuotta pidempään kuin ihmiset, joilla ei ole uskontoa, Buettner sanoo.

– On käynyt ilmi, että ihmiset, joilla on uskonto tai elämänfilosofia, ovat myös onnellisempia kuin uskonnottomat. Johonkin uskontoon kuuluminen tai hengellisten asioiden harrastaminen auttavat löytämään elämälle tarkoituksen, maineikkaassa Harwardin yliopistossa opettava onnellisuusasiantuntija Arthur C. Brooks puolestaan selittää kurssillaan.

4.Ylläpidä myönteisiä ihmissuhteita

86 vuotta kestäneen ja yhä jatkuvan Harvardin tutkimuksen mukaan tärkein pitkän iän ja onnellisen elämän salaisuus ovat positiiviset ihmissuhteet. Yhtä tärkeää on kuitenkin näiden suhteiden ylläpitäminen ja vahvistaminen. Tutkijat kutsuvat tätä "sosiaaliseksi kunnoksi".

– Koskaan ei ole liian myöhäistä syventää itselle tärkeitä suhteita, tutkimuksen johtajat Marc Schulz ja Robert Waldinger kirjoittivat viime vuonna.

Sosiaalisten yhteyksien vaaliminen on myös sinisten vyöhykkeiden satavuotiaiden arvo. 

– He asettavat kumppaninsa etusijalle, vaalivat suhteitaan ja panostavat niihin, Buettner sanoo dokumentissaan

– Oikeat ystävät auttavat heitä tekemään oikeita asioita ja välttämään vääriä.

5.Aseta tavoitteesi ja elinikäinen oppiminen etusijalle

Japanin Okinawassa elää paljon satavuotiaita. Heille on suuri merkitys "ikigai:lla" – sana tarkoittaa vapaasti käännettynä "onnea siitä, että on aina kiireinen". Héctor Garcían ja Francesc Mirallesin kansainvälinen bestseller Ikigai – Pitkän ja onnellisen elämän salaisuus japanilaisittain (Gummerus, suom. Satu Ekman) on yksi maailman suosituimmista pitkäikäisyyttä käsittelevistä kirjoista.

Ikigaissa on kyse oman tarkoituksen löytämisestä ja siihen sitoutumisesta. Juuri sitä Buettnerkin suosittelee pitkäikäisyyden saavuttamiseksi.

– Ihmiset, joilla on tunne elämän tarkoituksesta, elävät noin kahdeksan vuotta pidempään kuin ihmiset, joiden elämällä ei ole peräsintä.

Harvardin Study of Adult Development -tutkimuksen tekijät löysivät seitsemän käytäntöä, jotka johtivat siihen, että "vanhenee onnellisena ja hyvinvoivana sen sijaan, että ikääntyisi surullisena ja sairaana". Yksi näistä käytännöistä on elinikäiseen oppimiseen ja koulutukseen panostaminen.

Katso myös: Tämä yli satavuotias kertoi pitkän ikänsä salaisuudeksi hurjan kaksikon

Lähde: CNBC

Lue myös:

    Uusimmat