RAY:n 500 miljoonan perinnölle pohditaan kohdetta

Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) logo Grand Casinon seinässä Helsingissä.
Ylimääräiset rahat on määrä käyttää kymmenen vuoden aikana RAY:n avustustoiminnan kohteisiin.Lehtikuva
Julkaistu 09.12.2016 05:36

MTV UUTISET – STT

Uuteen Veikkaukseen sulautuvalta Raha-automaattiyhdistykseltä (RAY) jää perinnöksi noin 500 miljoonaa euroa, joiden käyttöä parhaillaan pohditaan.

Satojen miljoonien potti on perua siitä, että RAY on vuosikymmenten ajan jakanut aina edellisenä vuonna kertyneet tuotot. Uudessa yhtiössä siirrytään nyky-Veikkauksen ja Fintoton kanssa yhtenäiseen malliin, jossa jaossa ovat saman vuoden pelituotot.

Käytäntö sai alkunsa vuonna 1949, jolloin RAY yhtenä vuonna ei jakanut saman vuoden tuottoja.

Lopullinen jaettava summa tiedetään, kun RAY:n tämän vuoden tilinpäätös valmistuu. Tarkoitus on jakaa tämä yhden vuoden ylimääräinen tuotto kymmenen vuoden aikana sosiaali- ja terveysalan järjestöille. Lisäksi 40 miljoonan euron osuus osoitetaan veteraanien tukemiseen.

RAY:n hallitus on puheenjohtajansa Raimo Vistbackan (ps.) johdolla laatinut oman ehdotuksensa siitä, mitä rahoilla pitäisi tehdä.

– Tämä on eräänlainen RAY:n hallituksen testamentti, sanoi arviointi- ja kehittämispäällikkö Tuomas Koskela

Järjestötoimintaa uudistamaan 

 Uusi Veikkaus aloittaa vuodenvaihteessa

  • Fintoton, Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) ja Veikkauksen rahapelitoiminnat yhdistyvät vuodenvaihteessa. Yhdistymisestä syntyvän uuden yhtiön nimeksi tulee Veikkaus.  
  • Yhdistämisen jälkeen rahapelien tuotot ohjataan jatkossakin yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Yhteensä jaettavaa kertyy vuosittain noin miljardi euroa.  
  • 53 prosenttia ohjataan Veikkauksen edunsaajille eli urheilu- ja liikuntakasvatuksen, tieteen, taiteen ja nuorisotyön edistämiseen.  
  • 43 prosenttia menee RAY:n edunsaajille sosiaali- ja terveysjärjestöjen yleishyödylliseen kansalaisjärjestötoimintaan.  
  • Neljä prosenttia menee Fintoton edunsaajille eli hevoskasvatukseen ja -urheiluun.  
  • Uuden yhtiön toimitusjohtajaksi on valittu Olli Sarekoski.  

Koskelan mukaan tärkeintä RAY:n hallituksen mielestä on se, että rahoilla ei korvata muuta julkista rahoitusta, vaan että sitä käytetään vahvistamaan yleishyödyllistä sosiaali- ja terveysalan järjestötoimintaa. Järjestöjen rooli on keskeinen, sillä ne tavoittavat kohteita, joita muut sosiaali- ja terveysalan rahoituskanavat eivät tavoita.

Omia ehdotuksia kymmenen vuoden kaudelle laativat RAY:n hallituksen lisäksi sosiaali- ja terveysalan järjestöjen kattojärjestö Soste sekä sosiaali- ja terveysministeriö.

– Tavoite on tehdä näistä ehdotuksista synteesi, joka esitellään ministerille ensi vuoden alkupuolella, kertoo hallinto- ja suunnitteluosaston päällikkö Raimo Ikonen ministeriöstä.

Lopullinen päätös on sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattilan (ps.) käsissä.

RAY:n hallituksen ehdotukseen sisältyy kaksi järjestöille suunnattua uutta avustusohjelmaa, jotka käynnistyisivät ensi vuonna. Toisella tuettaisiin järjestöjä vastaamaan sote- ja maakuntauudistusten tuomiin muutoksiin, toisella kehitettäisiin uusia muotoja osallistua järjestöjen vapaaehtois- ja vertaistoimintaan.

– Suomalaiset haluavat auttaa, mutta heiltä pitää kysyä, miten haluat auttaa. Miten saada kysyntä ja tarjonta kohtaamaan, Koskela kuvasi jälkimmäisen ajatuksen tavoitteita.

Ikosen mukaan RAY:n hallituksen ehdotus sisältää hyviä ehdotuksia järjestökentän kehittämiseksi. Myös ehdotukset pitemmän tähtäimen pääteemoiksi ovat tervetulleita. Joukossa on muun muassa nuorten elämänhallinnan ja työllistymisen edistäminen.

– Nuorten elämänhallinnan tukeminen on hyvin ajankohtainen kysymys, kuten Imatran surullinen tapaus osoitti, Ikonen sanoi. 

1:52img

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa