Reikäfobia ei ole naurun asia – kammoatko kuollaksesi näitä kuvia?

Mustekala
Millaisia tunteita tämä kuva sinussa herättää?Shutterstock
Julkaistu 27.08.2015 17:05
Toimittajan kuva

Katri Koskinen

katri.koskinen@mtv.fi

Trypofobia eli reikäkammo saattaa kuulostaa hervottoman hauskalta, mutta siitä kärsivät eivät kestä nähdä edes hunajakennoja tai mustekalan lonkeroita läheltä.

Ystäväni sai lähestulkoon paniikkikohtauksen, kun hän piteli hetken aikaa sormustani sormessaan. Miksi ihmeessä, ihmettelin. Hän selitti, että sormuksessani oli rykelmä palleroita, möykkyjä, reikiä. – Täh?

Jos kuva ei näy, klikkaa tästä.

Trypofobia eli reikä- ja rykelmäkammo  kuulostaa huvittavalta, mutta on fobialle on kehitelty myös järkiperäinen selitys: esimerkiksi luonnossa esiintyy myrkyllisiä tai vaarallisia eläimiä tai kasveja, joiden ulkoisissa piirteissä tällaisia kuvioita. Tämä on merkki vaarasta, vaaraa pitää pelätä, ja näin kammon tunteet puskevat pintaan – tuohon ei pidä koskea, se ei saa tulla edes lähelle!

Rykelmät voivat olla myös luonnon oma suojamekanismi:  esimerkiksi sammakonkutuun ei moni uskalla koskea – ja näin pienet sammakonpojat säästyvät karulta kohtalolta.

sammakko

Trypofobiaa on yritetty perustella sillä, että pilkut voivat viestittää vaarasta. "Varo, tämä sammakko on myrkyllinen!"

Reikien, onkaloiden ja rykelmien pelko voi olla niin vahva, että kuvien näkeminen pahoinvointia, heikotusta ja tunnetta siitä, että silmien edessä oleviin reikiin ikään kuin tippuu ja hukkuu.

Toisille kuvotusta voivat aiheuttaa jopa reikäisät juustot, letuissa olevat pienet reiät, kolo keskellä tietä, kivien ja tai korallien pinta  – tai sitten sormus, jossa on rykelmä palloja.

Jos kuva ei näy, klikkaa tästä.

Jos kuva ei näy, klikkaa tästä.

Eritoten kuvat ihon mätänemisestä, syöpymisestä tai muista ihovaurioista voivat aiheuttaa järisyttävän kaameita pelkotiloja ja pakenemisefektin. Pelko on siinäkin mielessä varsin järkiperäinen, että tartuntavaaran pelossa haluamme pysyä kaukana uhkaavilta näyttävistä iho-ongelmista tai mädäntynyttä lihaa mouskuttavista madoista, etteivät taudit vain pääse leviämään.

Kärsitkö trypofobiasta?

Trypofobiaa ei kuitenkaan ole vielä virallistettu oikeaksi fobiaksi, vaan se on ollut pitkälti internetilmiö – mutta reikäkammoisia tuntuu löytyvän joka nurkan takaa.

Lootuksen kukka.

Koehenkilöille näytettiin kuva lootuksen kukkapohjasta. Yksitoista prosenttia miehistä ja 18 prosenttia naisista koki kuvan olevan epämiellyttävä tai liian oksettava katsottavaksi. Englantilaisen yliopiston teettämään testiin osallistui 286 henkilöä, iältään 18–55-vuotiaita.

Vaikka et itse trypofobiasta kärsisi, jokaiselle meistä saattaa tulla vilunväreitä näitä kuvia nähdessään. Ilmiön voisi selittää myös sillä, että kuvien näkeminen herättää yhteisen kuvotuksen tunteen: et ole välttämättä tajunnut edes pelkääväsi reikiä – ennen kuin nyt?

Millaisia tunteita nämä kuvat herättävät?

Kuvagalleria.

Kuva.

Etkö saanut vielä tarpeeksesi?

Mitä muita erikoisia fobioita on?

Aikmofobia: Terävien esineiden pelko – jopa sormen osoittaminen voi laukaista tämän.

Allodoksafobia: Omien mielipiteiden pelko

Ambulofobia: Kävelemisen pelko

Antofobia: Kukkien pelko

Fonofobia: Äänikammo

Desidofobia: Päätösten tekemisen pelko

Epistemofobia: Tiedon pelko

Fobofobia: Fobian pelko

Kibofobia: Ruoan pelko

Kinetofobia: Liikkeiden tekemisen pelko

Korofobia: Sairaalloinen tanssipelko.

Koulrofobia: Klovnipelko – olivat ne sitten hauskoja tai kauhuelokuvien kammotuksia.

Kronofobia: Ajan ja sen kulumisen pelko

Nomofobia: Pelko olla ilman matkapuhelinta. Tästä kärsivät eivät koskaan sammuta kännykkäänsä ja pitävät sitä mukana kaikkialla.

Osmofobia: Hajujen pelko.

Pantofobia: Kaiken pelko

Somnifobia: Nukkumisen pelko

Spektrofobia: Peilin ja oman peilikuvan pelko

Tetrafobia: Numeron 4 pelko. Pelko on yleinen Aasiassa, sillä numeroa 4 ja kuolemaa tarkoittavien sanojen äänneasu muistuttaa paljon toisiaan kiinan, japanin ja korean kielissä.

Lähde: Trypophobia.com, Tieku.fi, Scientificamerican.com, NerdAlert, HowStuffWorks,

Tuoreimmat aiheesta

Mitä ihmettä?