Tutkimus: Biofobiat yleistyvät kaupunkilaisilla – "Taustalla on luontokokemusten katoaminen"

Internetissä tehtävät haut viittaavat luontoon liittyvien pelkojen kasvuun kaupunkiväestöissä eri puolilla maailmaa, Turun yliopiston johtama uusi tutkimus kertoo.

Tutkimuksessa selvitettiin verkkohakujen avulla luontoon liittyvien pelkojen eli biofobioiden yleisyyttä. Aineistoa kerättiin maittain vuosilta 2004–22. Mukana oli 25 biofobiaa ja 25 muuta, luontoon liittymätöntä pelkoa, jotka toimivat vertailuryhmänä. 17 biofobian kohdalla havaittiin kasvavaa kiinnostusta maailmanlaajuisesti.

Biofobioihin liittyvät verkkohaut olivat voimakkaasti yhteydessä kaupunkiväestön suhteelliseen osuuteen ja myrkyllisten eläinlajien määrään kussakin maassa. Vastavuoroisesti biofobioihin liittyvät verkkohaut eivät juurikaan korreloineet maiden ahdistuneisuushäiriöiden yleisyyden eivätkä myrkyllisten eläinten kohtaamisen todennäköisyyden kanssa.

Eniten kiinnostusta herättivät araknofobia (hämähäkkien pelko), mikrobipelko ja loispelko.

– Tuloksemme viittaavat siihen, että erilaisia biofobioita esiintyy laajemmin maissa, joissa on jo pidempään vakiintunut suuri kaupunkiväestö. Nämä tulokset tukevat aikaisempia hypoteeseja siitä, että kaupunkiasuminen ja ihmisen luontosuhteen katkeaminen ovat yhteydessä toisiinsa, ja sen taustalla on luontokokemusten katoaminen, tutkimusta johtanut apulaisprofessori Ricardo Correia Turun yliopiston biodiversiteettiyksiköstä sanoo tiedotteessa.

Muutosta ymmärretään huonosti

Luontoon liittyvien pelkojen on arveltu yleistyneen. On esitetty, että muutos johtuisi kaupungistumisen aiheuttamasta luonnosta irtautumisesta. 

Muutosta, sen laajuutta ja aiheuttajia tunnetaan kuitenkin yhä huonosti, sanoo tutkimuksen tekoon osallistunut Italian kansallisen tutkimusneuvoston ekologi Stefano Mammola tiedotteessa. Tietoa luontoon liittyvien pelkojen yleisyydestä ei juuri ole. Tämän takia tutkijat kääntyivät verkkohakujen puoleen.

Tutkimus julkaistiin People and Nature -lehden erikoisnumerossa.

 

Lue myös:

    Uusimmat