Yhdysvalloissa on leimahtanut kulttuurisota, jossa vastakkain ovat konservatiivit ja liberaalit arvot. Republikaaniehdokas Ron DeSantis on hyökännyt käytännössä kaikkia vähemmistöjä vastaan. Tulilinjalla ovat muun muassa woke, afroamerikkalaiset, seksuaalivähemmistöt ja transsukupuoliset henkilöt.
Ensi vuonna käytävät Yhdysvaltojen presidentinvaalit ovat sytyttäneet kulttuurisodan aiempaa isompaan roihuun. Mukana taistelussa ovat republikaanien presidentinvaaliehdokkaat, Floridan kuvernööri Ron DeSantis, sekä Yhdysvaltain ex-presidentti Donald Trump. Hallitseva presidentti Joe Biden ilmoitti aiemmin keväällä lähtevänsä myös ehdolle.
Liberaaleja teemoja ajava Biden on muun muassa todennut, että Yhdysvallat joutuu kohtaamaan kysymyksen, tuleeko sillä tulevina vuosina olemaan enemmän vai vähemmän vapautta tai enemmän vai vähemmän oikeuksia.
– Tiedän, minkä itse haluan vastauksen olevan ja luulen teidänkin tietävän. Nyt ei ole aika olla omahyväisiä. Siksi asetun ehdolle, julisti Biden kampanjasivuillaan huhtikuun lopulla.
Lue myös: Joe Biden ilmoitti virallisesti lähtevänsä ehdolle presidenttikisaan
Yhdysvaltain politiikan asiantuntija Jani Kokko arvioi MTV Uutisille, että tällä hetkellä Yhdysvalloissa ei tunnu olevan harmaata aluetta kulttuurikeskustelussa, vaan esiintulot edustavat ääripäitä. MTV Uutisten Yhdysvaltain kirjeenvaihtaja Mari Karppisen mukaan liberaalien ja konservatiivien vastakkainasettelu näkyy kaikessa.
– On kielletty kirjoja, joissa puhutaan sukupuolivähemmistöistä.
Karppinen kertoo esimerkin kulttuurisodan vaikutuksista. Olutbrändi BudLight käytti mainoksessaan transsukupuolista näyttelijää, minkä seurauksena BudLightin käyttäjäkunnan konservatiivit kieltäytyivät ostamasta enää olutta.
– Olutmerkin menekki romahti. Se oli yllätys BudLightille, koska he yrittivät mainoksella kosiskella liberaalia siipeä, mutta tulikin takapakkia konservatiivisille kuluttajille.
Jani Kokon mukaan BudLight-tapaus on hyvä esimerkki mustavalkoisesta keskustelusta.
Mari Karppisen mukaan Ron DeSantisin julistama kulttuurisota on isku kaikkia vähemmistöjä vastaan.
– Se on julistettu wokea, liberaaleja, afroamerikkalaisia, seksuaalivähemmistöjä ja transsukupuolisia vastaan.
Sodanjulistus naisia vastaan
Mari Karppisen mukaan DeSantis on kohdistanut kulttuurisotansa myös naisia vastaan. DeSantisin ajama aborttikielto kuudennen raskausviikon jälkeen on saanut jopa demokraattien inhoaman Donald Trumpin kuulostamaan liberaalilta.
– Jopa vastaehdokas Trump on puhunut, että DeSantisin aborttipolitiikka voi olla liian rajua äärikonservatiivisellekin väelle.
Jani Kokon mielestä Trump etsii kilpakumppaninsa heikkoja kohtia kampanjoinnissaan.
– Trump osaa poliittisen pelin.
Heijastuu Eurooppaankin
Ron DeSantis on iskenyt sanan säilänsä myös Yhdysvaltojen koulutusjärjestelmää vastaan.
– Hänen mukaansa opettajat upottavat woke-siementä oppilaiden päähän, ja se on lisännyt epäilyksiä opetusta ja koulutusjärjestelmää kohtaan etenkin Floridassa.
Jani Kokko arvioi, että Yhdysvaltojen presidentinvaalien alla käytävä kulttuurisota saatta heijastua myös Eurooppaan.
– Woke-keskustelu näkyy meilläkin, ja onhan Yhdysvallat olleet tiennäyttäjä politiikan tekemiselle ja keskustelukulttuurille meilläkin.
Kokon mukaan meneillään oleva kulttuurisota ei kuitenkaan välttämättä kosketa laajempaa äänestäjäkuntaa, vaan niitä ääripäitä.
– Woke-keskustelu tahtoo olla ääripäiden keskustelua, joka ei kosketa laajaa kansakuntaa.
Myös Joe Biden on osa kulttuurisotaa, halusi hän sitä tai ei.
– Bidenia yritetään nyt ajaa vähemmistöjen sankariksi. Kulttuurisodan teemaa käytetään myös demokraattien puolella kampanjoinnissa.