Siivittävätkö meemit ja ennätysmäiset lahjoitusmäärät Harrisin presidentiksi? "Äänestäjät yhtäkkiä harkitsevat uudelleen"

Harrisin kampanjointi on saanut räjähdysmäisen lähdön vaalirahojen, gallupien ja meemien siivittämänä. Mutta onnistuuko hän kääntämään huuman todellisiksi ääniksi?

Yhdysvaltojen varapresidentin Kamala Harrisin vaalikassaan ropisee todennäköisesti seuraavien parin viikon aikana rahaa poikkeuksellisella vauhdilla. Hän kerännee myös sellaisia dollareita, joita kisasta luopunut Joe Biden ei olisi koskaan voinut saada.

– He olivat jo menettäneet kaiken toivon. Nyt heillä on taas toivo ja se tulee näkymään näissä lahjoituksissa, sanoo Yhdysvaltain historian dosentti Markku Ruotsila.

Harrisin kampanja kertoi tiistaina keränneensä yli 100 miljoonaa dollaria eli reilut 90 miljoonaa euroa sen jälkeen, kun Biden ilmoitti vetäytymisestään sunnuntaina.

Raha ei ole kaikki kaikessa, mutta auttaa

– Yhdysvallat on niin polarisoitunut, ettei se raha lopulta ratkaise kaikkea, mutta kyllä se ehdottomasti vaikuttaa, valtio-opin maisteri, politiikkakonkari Kaisa Vatanen sanoo.

Markku Ruotsila myös muistuttaa, että Trump käytti kampanjointiin Hillary Clintonia vähemmän rahaa vuonna 2016, mutta voitti vaalit siitä huolimatta.

Vatanen lainaa republikaanien ehdokaskisassa hävinnyttä Nikki Haleyta, joka totesi vaalien voiton menevän sille puolueelle, joka ensimmäisenä hylkää kahdeksankymppisen ehdokkaansa.

– Ihmiset ovat myös aktivoineet. Useissa haastatteluissa, mitä on ehditty tehdä, demokraateista republikaaneihin vaihtaneet äänestäjät yhtäkkiä harkitsevat uudelleen, Vatanen kuvailee.

Norsut ja aasit kohtasivat jälleen Ex on Next -väittelyohjelmassa Markus Leikolan johdolla. Vakiovieraina Yhdysvaltain historian dosentti Markku Ruotsila ja valtio-opin maisteri, politiikkakonkari Kaisa Vatanen.

 

Lähetyksen voit katsoa suorana videolta tämän artikkelin alusta tai MTV Katsomosta.

Lahjoitussummat ovat valtavia ja aivan uudenlainen Harris-huuma on ollut nähtävissä sosiaalisessa mediassa nuorten amerikkalaisten keskuudessa.

Tuoreissa gallupeissa Harris on jopa ohittanut Trumpin, joskin osa kyselyistä ennustaa yhä Trumpin voittoa.

Mutta realisoituuko suosio ääniksi?

– (Voitto) vaatii ehdokkaan, joka sekä innostaa että sallii sen. Eli ehdokkaalla täytyy olla itsellä riittävä itsevarmuus olla nauraa itseen. Ja esimerkiksi nämä kookospuupuheet tai muut uppoavat nuoriin ihmisiin ja saavat ehdokkaan tuntumaan lähestyttävämmältä, Vatanen sanoo.

Harrisin uskotaan puhuttelevan mustia, latinoita ja muita vähemmistöäänestäjiä, mutta myös keskiluokkaisia naisia, joille muun muassa naisten lisääntymisoikeuskysymykset ovat tärkeitä. Niissä Harris on profiloitunut huomattavasti Bidenia enemmän.

Se ei kuitenkaan poista kuluvan presidenttikauden taakkaa.

– Hän pystyy paremmin vetoamaan heihin kuin kun Biden, mutta perusasiat eivät ole muuttuneet mihinkään: Kamala Harris on yhtä epäsuosittu kuin Biden ja se johtuu Bidenin-Harrisin hallinnon politiikasta ja kaikissa suurista epäonnistumista, Ruotsila sanoo viitaten muun muassa kritisoituun maahanmuutto- ja rajapolitiikkaan.

Lue myös:

    Uusimmat