Rikkaiden laiton gepardikauppa vakava ongelma Somaliassa – voi johtaa jopa lajin sukupuuttoon: "Kyse on vain muutamasta vuodesta, ja gepardeja ei enää ole"

AOP gepardi
Gepardit ovat kovaa vauhtia kuolemassa sukupuuttoon – osittain salakuljettamisen vuoksi. Kuvituskuva. Copyright Rex Features Ltd 2012/All Over Press
Julkaistu 28.08.2019 21:00

Jonna Kumpula

jonna.kumpula@mtv.fi

Gepardien salakuljettaminen on ajamassa eläinlajin pikavauhtia sukupuuttoon, kertoo amerikkalaissivusto CNN

Jo vuonna 2016 gepardeja arvioitiin olevan jäljellä luonnonvaraisina enää vain 7100, eikä tilanne ole parantumaan päin. Gepardien suojeluun erikoistuneen säätiön, Cheetah Conservation Fundin (CCF), mukaan villieläinten tämänhetkinen surullinen tilanne johtuu osiltaan siitä, että täplikkäitä kiitureita salakuljetetaan maailman eri kolkkiin – lähinnä Saudi-Arabiaan.

– Kyse on vain muutamasta vuodesta, ja gepardeja ei enää ole, säätiön perustajajäsen Laurie Marker laskelmoi.

Pentuja rahdataan pahvilaatikoissa mantereelta toiselle

Afrikassa sijaitseva Somalimaan tasavalta on merkittävä kuljetusreitti Afrikan ja Aasian mantereen välillä. On arvioitu, että Somalimaan kautta kuljetetaan noin 300 gepardia vuosittain mantereelta toiselle.

Gepardinpennut pakataan pahvi- tai rahtilaatikoihin ja rahdataan Arabian niemimaalle. Monet salakuljetetut pennut saapuvat perille pahasti vammautuneina.

Markerin mukaan jopa kolme neljästä laatikoissa kuljetetuista gepardista kuolee matkan aikana.

Lue myös: Pahvilaatikoihin ahdetut koiranpennut jouduttiin lopettamaan – tuotiin Virosta Helsinkiin

Gepardit ovat rikkaiden ”symboli”

CCF arvioi, että Persianlahden maissa on 1 000 gepardia, jotka myydään eteenpäin pimeiden markkinoiden kautta, vaikka laki kieltääkin luonnonvaraisten eläinten myynnin yksityisomistukseen.

Säätiön mukaan gepardit ovat kovaa valuuttaa etenkin erittäin rikkaiden ihmisten keskuudessa: iso ja kaunis kissaeläin on eräänlainen symboli ja statuskysymys.

Gepardit ovat heille kuin lemmikkieläimiä, joiden voisi kuvitella elävän yltäkylläistä ”luksuselämää”. Näin ei kuitenkaan ole, sillä gepardit eivät saa rikkaiden ihmisten kartanoissa sellaista huolenpitoa kuin laji vaatisi.

CNN:n mukaan maailman nopein maaeläin vaatii valtavasti elintilaa liikkumiseen, minkä lisäksi kissaeläin noudattaa tietynlaista ruokavaliota.

Vankeudessa olevat gepardit kuolevat 1–2 vuodessa

CNN:n haastatteleman eläinlääkäreiden mukaan murheellisen moni gepardi menehtyykin aineenvaihdunnan tai ruoansulatuksen häiriöihin. Lisäksi laji on herkkä erilaisille tartuntataudeille, minkä lisäksi vankeuden aiheuttama stressi voi laukaista erilaisia sairauksia.

Moni vankeudessa elävä gepardi kuoleekin 1–2 vuoden vankeudessa olon jälkeen.

– Ihmiset, jotka pitävät gepardeja lemmikkieläiminä, aiheuttavat niiden sukupuuton, Merker surkuttelee.

Yhdistyneiden arabiemiirikuntien ympäristöministeriö on kiistänyt väitteet. Ministeriön mukaan alueella elävät gepardit ovat luvanvaraisia. Antamassaan lausunnossa ministeriö vakuutti CNN:lle seuraavansa tarkkaan uhanalaisten lajien myyntiä.

Lue myös: Tältä näyttää jättimäinen norsunluun takavarikko – lastissa myös tonneittain muurahaiskävyn suomuja

Tuoreimmat aiheesta

Salakuljetus