Neljä gepardinpentua ovat syntymällään rikkoneet seitsemänkymmenen vuoden sukupuuton Intiassa.
Gepardit kuolivat Intiasta sukupuuttoon jo yli 70 vuotta sitten. Eilen asiaan tuli kuitenkin muutos, kun Intian ympäristöministeri Bhupener Yadav tiedotti neljän gepardinpennun syntymästä.
– Tämä on merkittävä tapahtuma koko eläintensuojeluhistoriassamme, Yadav kommentoi Twitterissä.
Myös Intian pääministeri Narendra Modi kirjoitti syntymän olevan "upea uutinen".
Viime vuoden syyskuussa Namibiasta tuotiin kahdeksan kuntoutettua gepardia Intiaan Madhya Pradeshin osavaltioon. Gepardit sijoitettiin Kunon kansallispuiston karanteeniaitaukseen, josta ne siirrettiin sopeutumisalueelle viime vuoden marraskuussa. Tämä hanke oli osana hallituksen suunnitelmaa kotiuttaa 50 gepardia Intiaan seuraavan viiden vuoden aikana.
Kahdeksan gepardin porukkaan kuuluivat pentujen vanhemmat Siyaya ja Freddie, kuin myös naarasgepardi nimeltään Sasha.
Vain muutama päivä ennen pentujen syntymää kuultiin ikäviä uutisia. CCF (Cheetah Conservation Fund) nimittäin tiedotti Sashan kuolleen munuaissairauteen.
Kahdeksasta Namibiasta tuodusta gepardista kolme oli uroksia ja viisi naaraita. Helmikuussa Etelä-Afrikasta tuotiin gepardeja tusina lisää, seitsemän urosta ja viisi narttua. Tämä liittyi Etelä-Afrikan ja Intian on sopimukseen kymmenien gepardien tuomisesta maahan seuraavan vuosikymmenen aikana.
Gepardi on suhteellisen helppo kesyttää ja siksi intialaiset aateliset ovatkin aikoinaan käyttäneet sitä urheilumetsästyksessä. Sitä on pidetty vähemmän vaarallisena lajina kuin tiikeriä.
Gepardikanta vähenee
Brittiläisen siirtomaavallan aikaan Intiassa hakattiin paljon metsiä, kun niitä raivattiin pois siirtokuntien ja istutusten tieltä. Tämä johti siihen, että moni suuri kissaeläin menetti elinympäristönsä ja lukuisista lajeista on sittemmin tullut uhanalaisia.
WWF (World Wildlife Fund) kertoo, että gepardeja tavataan nykyään Etelä- ja Itä-Afrikassa, erityisesti Namibiassa, Botswanassa, Keniassa ja Tansaniassa. Ennen ne vaelsivat kaikkialla Lähi-Idässä, Keski-Intiassa sekä suurimmassa osassa Saharan eteläpuolista Afrikkaa.
Salametsästys, elinympäristön menetys ja konfliktit ihmisten kanssa ovat aiheuttaneet suurta gepardikannan vähentymistä, ja aiheuttavat sitä edelleen. Luonnossa elää tällä hetkellä vain noin 7 000 gepardia.
Lähde: CNN, Reuters
Artikkelin kirjoittaja on MTV Uutisten tet-harjoittelussa viikolla 13