– Kaikista paras tilanne kuulustelussa – on kyse sitten henkirikoksesta tai muusta – on se, että tekijä pystyy kertomaan tapahtuneesta avoimin silmin, vapautuneesti kuin kauppareissusta, sanoo monissa kovissa jutuissa mukana ollut, entinen Helsingin poliisin ja krp:n rikosylikonstaapeli Markku Tuominen.
Katso Rikospaikan juttu kuulusteluista oheiselta videolta.
Tärkeää on synnyttää luottamus kuulustelijan ja kuulusteltavan välille. – Itsellä ei saisi olla mitään ennakkoasennetta, Tuominen jatkaa.
– Etenkin aikaisemmin kuulusteluilla oli todella iso merkitys. Nyt se on vähentynyt, kun tekniikka on vallannut alaa, sanoo entinen Helsingin murharyhmän päällikkö, nykyinen kansanedustaja Kari Tolvanen.
Rikoksesta epäiltyjen kuulustelut ovat kuitenkin edelleen tärkeässä asemassa. Rikospaikka kysyi neljältä kokeneelta poliisimieheltä miten kuulustelut kannattaa tehdä. Millainen on hyvä kuulustelija ja mitä tilanne vaatii?
Thomas Elfgren korostaa kuuntelemista.
– Ennen kuin kuulustelijalle opetetaan kysymisen taito, hänelle pitää opettaa kuuntelemisen taito. Se on hyvän kuulustelijan tärkein taito. Hänellä on kärsivällisyyttä kuunnella ja keskittyä siihen mitä henkilö kertoo, Elfgren sanoo.
– Yhdessä pohditaan tulevaisuutta. Rikos on tapahtunut eikä sitä saa tekemättömäksi. Miten vahinkoja saisi pienemmäksi, kertoo eläkkeellä oleva Helsingin poliisin komisario Seppo Sillanpää.
Rikospaikka keskiviikkoisin 22.35 MTV3-kanavalla.