Oikeuspsykologian dosentti Julia Korkman ihmettelee, miksi poliiseja koulutetaan Suomessa edelleen vähän kuulusteluihin.
– Saan vuosittain useita yhteydenottoja tilanteista, joissa ihmisiä on kuultu tavalla, joka on painostava, Korkman sanoi Rikospaikan haastattelussa.
Korkman on perehtynyt kuulusteluihin ja todistajien kuulemiseen. Hän on myös kouluttanut poliiseja, jotka tutkivat epäilyjä lapsiin kohdistuneista rikoksista.
Korkmanin mukaan esimerkiksi Iso-Britanniassa ja Norjassa kaikissa vakavissa rikosjutuissa asianosaisten kuulustelut otetaan videolle. Se on kaikkien, myös kuulustelua tekevän poliisin oikeusturvan mukaista.
– Vakavien rikosjuttujen kuulustelut pitäisi videoida myös Suomessa. Saataisiin parempaa todistusnäyttöä ja riski vääristyneelle todistusaineistolle vähenisi.
– Kukaan ei pysty tällä hetkellä sanomaan tai väittämään, että meillä olisi kattava käsitys siitä, miltä poliisikuulustelu näyttää Suomessa, koska niitä ei videoida. Niitä ei siksi voida myöskään tutkia, Korkman totesi Rikospaikan haastattelussa.
Katso tämän artikkelin videoikkunasta Korkmanin Rikospaikan haastattelusta pidempi versio, jossa hän kertoo myös todistajien kertomusten luotettavuuden arvioimisesta. Kaikki Rikospaikan jaksot MTV.fi-palvelussa.