Rikospaikka tänään: Haksahditko nigerialaiskirjeeseen? Suomalaisetkin voivat hakea korvauksia Yhdysvaltain oikeusministeriöltä

25:38img
Julkaistu 31.01.2018 18:59
Toimittajan kuva

Pekka Lehtinen

pekka.lehtinen@mtv.fi

Niin sanottujen nigerialaishuijausten ja muiden petosten uhrit voivat hakea Yhdysvaltain oikeusministeriöltä korvauksia rahansiirtopalvelu Western Unionin kautta menettämistään rahoista, kerrotaan illan Rikospaikka-ohjelmassa. 

Poliisin arvion mukaan Suomessakin on vähintään satoja Western Unionin rahansiirroissa huijatuksi tulleita.

Ohjelmassa kerrotaan Yhdysvaltain oikeusministeriön ja rahapalvelu Western Unionin loppuvuonna 2017 tekemästä sopimuksesta, jossa Western Union sitoutuu maksamaan yhteensä 586 miljoonaa dollaria eli noin puoli miljardia euroa petosten uhreille, jotka ovat tehneet rahansiirtoja Western Unionin kautta 1.1.2004–19.1.2017.

– Kansalaisuutta ei ole tässä mitenkään rajattu eli suomalaisetkin voivat korvauksia hakea. Niiden saamisesta ei tietenkään voi takeita antaa. Mutta jos ei hae, ei voi saadakaan, ohjeistaa rikostarkastaja Jukkapekka Risu Helsingin poliisista.

Korvauksien jakamisesta päättää Yhdysvaltain oikeusministeriö, jolle Western Union on antanut kyseisen korvaussumman hallinnoitavaksi ja maksettavaksi hyvittääkseen oman osuutensa petoksissa. 

Uhrit menettäneet suuria summia Suomessakin

Korvausta on haettava 12.2.2018 mennessä eli aikaa on vielä runsaat puolitoista viikkoa. Hakemista varten on oltava dokumentti tehdystä siirrosta. Jos kuittia ei ole mahdollisesti tehdyssä poliisitutkinnassa, sitä voi pyytää suoraan Western Unionilta.

Poliisi on kyseisenä aikana tutkinut ympäri Suomea lukuisia petosjuttuja, joissa yksittäisen uhrin menetykset ovat olleet usein yli kymmenen tuhatta ja jopa yli 100 000 euroa.

MTV Uutiset kertoi vuonna 2014 tapauksesta, jossa Länsi-Suomesta kotoisin oleva yrittäjä kertoi siirtäneensä Western Unionin kautta Ghanaan 197 000 euroa. Mies koki menettäneensä huijauksissa yhteensä noin 400 000 euroa.

Verkkorikolliset suosineet Western Unionia

Ulkomaisten verkkorikollisten perinteisesti suosima maksutapa on ollut Western Union, jonka avulla rahaa on pystynyt lähettämään vastaanottajasta juuri mitään tietämättä.

Poliisi on jo aiemmin kehottanut suureen varovaisuuteen erityisesti silloin, jos joku on pyytänyt lähettämään rahaa Western Unionin kautta. Syy on ollut se, että Western Union –siirrossa rahoja nostaneen ei ole tarvinnut todistaa henkilöllisyyttään. Näin olleen huijareiden jäljittäminen on ollut käytännössä mahdotonta.

Nigerialaishuijauksille tyypillistä on ollut, että uhrille uskotellaan tämän voittaneen lotossa tai että hänen kaukainen sukulaisensa on jättänyt suuren perinnön.

Uhrille myös uskotellaan, että potin voi lunastaa antamalla pankkitiedot ja siirtämällä tietyn rahasumman perinnön käsittelystä aiheutuvia kuluja varten. Kun raha on siirretty, huijarit saattavat pyytää uhrilta vielä uusia rahansiirtoja ”ylimääräisten kulujen kattamiseksi”.

Uhria on saatettu lähestyä kirjeillä, sähköpostilla, tekstiviesteillä tai puhelimitse. Luvattua lottopottia tai perintöä ei kuitenkaan koskaan kuulu.

Nigerialaishuijausten lisäksi korvausta voivat hakea yleensä petosten, kuten internet- ja niin sanottujen deittipetosten uhrit, jotka ovat menettäneet rahansa Western Unionin kautta.

Rikospaikka MTV3-kanavalla keskiviikkoiltaisin klo 22.35.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos