Rikospaikkatutkija testasi laitetta, joka paljasti veripisarasta uutta tietoa: Aiemmin syytteestä vapautettu mies tuomittiin murhasta

Tuomion mukaan kolmekymppinen mies murhasi 92-vuotiaan vanhuksen Mänttä-Vilppulassa vuonna 2020.

Turun hovioikeus tuomitsi perjantaina Mänttä-Vilppulassa tapahtuneesta murhasta 30-vuotiaan miehen, jonka syyte asiassa oli aiemmin hylätty.

Yksin omakotitalossaan asunut 92-vuotias mies joutui kotonaan vakavan väkivallan uhriksi lokakuussa 2020. Oikeuden mukaan tekijä tunkeutui uhrin kotiin ja kohdisti tähän voimakasta ja monimuotoista väkivaltaa.

– Lähes puolustuskyvyttömässä uhrissa olevat lukuisat vammat osoittavat (syytetyssä) päättäväisyyttä ja sitkeää surmaamispyrkimystä. Teossa on piirteitä kidutuksenomaisuudesta ottaen huomioon, että uhrin pahoinpitely oli mitä ilmeisimmin kestänyt jonkin aikaa ennen uhrin menehtymistä, tuomiossa sanotaan.

Pirkanmaan käräjäoikeus oli aiemmin katsonut, että todistusaineiston perusteella jäi epäily siitä, että tekijä oli joku muu kuin syytetty. Nyt hovissa uutena todisteena esitetty keskusrikospoliisin (KRP) lausunto verijäljestä liitti miehen kuitenkin varmemmin tekoon.

Sisä-Suomen poliisin rikospaikkatutkija kertoi oikeudelle päättäneensä viime vuonna testata syytetyn takkiin uutta tutkimuslaitetta. Tutkimuksessa takista löytyi kahdeksan pientä roisketahraa.

– Tahrat olivat olleet symmetrisiä ja osuneet takkiin arviolta noin 90 asteen kulmassa. Kontakti- tai pyyhkäisyjäljet eivät ole koskaan symmetrisiä, joten tahrat eivät ole voineet tulla takin kosketuksesta johonkin esineeseen. Veri, joka oli aiheuttanut tahrat, oli ollut tuoretta, tuomiossa selostetaan rikospaikkatutkijan lausuntoa.

Oikeus katsoi, että ainoa järkevä selitys on, että syytetty oli uhrin lähellä tämän kuollessa.

– Uusi rikostekninen todistelu tukee siten erittäin vahvasti syytettä, eikä (syytetty) ole itse esittänyt uskottavaa vaihtoehtoista syytä takin verijäljelle, hovioikeuden tuomiossa sanotaan.

"Korostunut tarve päästä tekemisiin uhrin kanssa"

Oikeuden mukaan syytetty oli ollut erityisen kiinnostunut uhrista ennen tämän kuolemaa ja hänellä oli henkirikosta edeltäneinä aikoina voimakkaita ja erikoisia uskonnollisia ajatuksia.

– (Syytetyllä) oli etenkin juuri ennen suunniteltua muuttoaan pois paikkakunnalta ollut korostunut tarve päästä tekemisiin (uhrin) kanssa, ja hän oli useamman kerran pyrkinyt kontaktiin tämän kanssa.

Itä-Suomen yliopiston oikeuspsykiatrian yksikön Niuvanniemen sairaala katsoi maaliskuussa 2021 syytetyn olleen syyntakeinen. Saman vuoden toukokuussa asiaa arvioinut Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) oli kuitenkin sitä mieltä, että mies oli vähintään alentuneesti syyntakeinen.

Hovioikeus päätyi omassa arviossaan THL:n kannalle ja tuomitsi miehen elinkautisen sijaan 11 vuoden vankeusrangaistukseen alentuneesti syyntakeisena tehdystä murhasta.

STT ei julkaise alentuneesti syyntakeisen tuomitun nimeä.

Juttua muokattu kello 17.42: Jutussa sanottiin aiemmin virheellisesti, että tuomio oli annettu Itä-Suomen hovioikeudessa ja että todistanut rikospaikkatutkija oli keskusrikospoliisista. Todellisuudessa tuomion antoi Turun hovioikeus ja rikospaikkatutkija työskenteli Sisä-Suomen poliisissa.

Lue myös:

    Uusimmat