Rikostoimittaja debytoi dekkarikirjailijana – MTV:n Rebekka Härkönen kertoo, millaiset suhteet medialla pitää olla poliisiin ja rikollisiin

Rebekka Härkönen on MTV Uutisten rikostoimittaja, mutta myös tuore dekkarikirjailija. Härkösen Prinsessamekko aloittaa Suuna Walta -nimisestä rikostoimittajasta kertovan sarjan.

Huomenta Suomessa vieraillut Härkönen tunnustaa heti haastattelun kärkeen, ettei lue dekkareita.

– Kustantajalta olen kuullut, että tämän erottaa muista dekkareista se, että se käsittelee toimittajien maailmaa ja uutismaailmaa sekä muun muassa toimittajien suhdetta poliisin ja rosvoihin.

Parikymmentä vuotta rikos- ja oikeustoimittajana työskennellyt Härkönen on luonut uransa aikana suhteita niin poliisiin kuin rikollisiinkin. Suhteita molempiin osapuoliin Härkönen kuvailee ristiriitaisiksi ja jännitteisiksi.

– Me toimittajat kuvittelemme, että hankimme tietoa lukijoitamme varten. Mutta poliisi ajattelee asian toisin, että se on uhrin ja rikostutkinnan asialla, ja sillä perusteella myös salaa ja pimittää toimittajien mielestä asioita.

Härkönen on työssään yhteydessä myös rikollisiin.

– Ei kannata olla kontaktissa pieniin rikollisiin, koska sieltä ei saa kovin merkittäviä tietoja.

Toimittajan mukaan rikolliset lähteet ovat usein nimettömiä, ja tiedot on varmistettava useasta lähteestä.

Härköseltä myös kysyttiin, pelkääkö hän sitä, että rikolliset yrittävät vaikuttaa hänen kauttaan kertomalla asioita.

– Minun on tärkeä tietää, mikä on rikollisten motiivi kertoa minulle asioita.

Miksi rikoksista uutisoidaan? 

Rikoksista uutisoidaan nykyään paljon. MTV Uutisissakin rikokset ja niiden käsittelyt, esimerkiksi oikeudenkäynnit ovat usein pääaiheita.

Miksi rikoksista sitten uutisoidaan niin paljon?

– Rikos ei ole rikos pelkästään uhria kohtaan, vaan se on sitä myös yhteiskuntaa kohtaan. Ihmisillä on oikeus tietää kaikista asioista, myös rikoksista. Uhrin suojelu on yksi tärkeimmistä arvoista, kun uutisoidaan rikoksista.

Härkösen mukaan dekkari kertoo niin journalismista kuin rikoksista, ja ne kietoutuvat yhteen erittäin tiiviisti, vauhdikkaasti ja karikatyyrisesti.

Millaisia harhakäsityksiä ihmisillä on rikollisista?

Härkösen mukaan yksi suurimmista harhakäsityksistä on se, että rikollinen on pelkästään paha.

– Siellä on paljon harmaata pintaa. Rikollinen voi olla tosi kiva tyyppi omille tutuilleen, mutta tekee sitten jotain tosi karmeaa.

Entäs toimittajista tai toimittajan työstä?

– Olen kuullut, että ihmiset luulevat juttujen vain tipahtavan meidän syliin. Kirjassa olen yrittänyt avata sitä, kuinka paljon aivotyötä ja paikalle menemistä jonkun asian selvittäminen vaatii.

Härkösen omat skuupit syntyvät "kauhean kaivelun" tuloksena.

– Joskus tulee vinkki, mutta se ei tarkoita, että sen voisi kirjoittaa suoraan ulos. Se vaatii järkyttävää selvitystyötä, että pitääkö se paikkaansa.

Lue myös:

    Uusimmat