"Terroristit lietsovat pelkoa - KRP:n ei tulisi vastata samalla keinolla".
Näin oli otsikoitu rikosoikeuden apulaisprofessorin Sakari Melanderin ja kansainvälisen oikeuden professorin Martin Scheininin blogikirjoitus viime viikolla sen jälkeen, kun julkisuuteen oli kerrottu irakilaisveljeksiin kohdistuvista rankoista rikosepäilyistä. 23-vuotiaat miehet olivat tulleet Suomeen syyskuussa turvapaikanhakijoina.
Keskusrikospoliisi epäilee heitä yhdestätoista terroristisessa tarkoituksessa tehdystä murhasta Irakissa kesällä 2014. KRP:n epäilyjen mukaan murhat tehtiin terroristijärjestö Isisin jäseninä joukkoteloituksessa, jossa Isis murhasi kaikkiaan noin 1700 aseetonta kadettia.
KRP:n harvinaisesta tutkinnasta kertoi ensimmäisenä MTV Uutiset torstaina. KRP tiedotti murhaepäilyistä sen jälkeen. Käräjäoikeus vangitsi irakilaismiehet perjantaina todennäköisin syin epäiltynä murhista.
Professorit epäilyistä: Sotarikos
Melander ja Scheinin ovat sitä mieltä, että miehiä pitäisi ennemminkin epäillä sotarikoksesta eikä terrorismirikoksesta. Professoreiden mukaan surmatut ovat kuuluneet Irakin ameijaan ja heidät on ensin otettu sotavangeiksi ja sitten teloitettu.
– Jotta kysymys olisi terrorismista, teon olisi tullut olla esimerkiksi pommi-isku siviilikohteeseen tai panttivangiksi otettujen siviilien surmaaminen. Sotavanki ei ole sama kuin panttivanki ja valtion asevoimia vastaan taisteleminen ei ole terrorismia., professorit totesivat.
KRP vastasi, että epäilyissä on kyse Isis-järjestön tekemästä rikoksesta.
Tämänkin Scheinin ja Melander tyrmäsivät väitteellä, että KRP ongelmallisesti tukeutuisi uudistettuun Suomen rikoslakiin.
– Laki olisi siis erilainen valtion - vaikkapa Irak ja Syyria - sotilaille kuin heitä vastaan taisteleville kapinallisille. Taistelutoimien erilainen kohtelu konfliktin osapuolen oikeudellisen statuksen nojalla on vastoin kansainvälisen humanitaarisen oikeuden perusperiaatteita, professorit jatkoivat.
Hetkinen. Mihin Scheinin ja Melander unohtavat Isisin?
Onko Isis heidän mielestään kapinallis- tai muu joukkio, mutta ei maailman pahamaineisin terroristijärjestö, joka vain kuukausi sitten joukkomurhasi Pariisissa 129 ihmistä?
Melanderin ja Scheininin mukaan rikosnimikkeen kohdentuminen terrorismirikoksiin luo mielikuvaa epäiltyjen valmiudesta tehdä terroritekoja Irakin ulkopuolella. Jos nimikkeenä olisi sotarikos, signaali olisi toinen. Terrorismin käsitteen näin väljä käyttäminen luo yleisesti pelkoa turvapaikanhakijoita kohtaan ja ruokkii ennakkoluuloja turvapaikanhakijoista mahdollisina terroristeina.
Hetkinen taas. "Näin väljä käyttäminen"? Eli epäilyjä pitäisi hyssytellä tai koko epäillyistä Isis-murhista vaieta, jottei ruokita ennakkoluuloja ja siksi nimikkeeksi olisi pitänyt valita sotarikos? Hämmentävä näkemys.
Veljeksiä ei epäillä rikoksista Suomessa
Sitä paitsi KRP itse toi esiin myös sen, ettei irakislaismiehiä ole syytä epäillä terroritekojen valmistelusta Suomessa.
Professorit päättivät bloginsa kovaan arvosteluun KRP:n (ja osittain myös median) suuntaan.
– Aikana jolloin turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksiin kohdistuu tavan takaa murhapolton yrityksiä ja jolloin tiedotusvälineet kovin herkästi nostavat pääotsikoihinsa minkä tahansa rikoksen, josta epäillään ulkomaalaista, KRP:n tulisi perusteellisessa pohdinnassaan saada mieleensä, että terrorismirikoksen nimike ja sillä mestaroiminen toimittajien ja kameroiden edessä tulee lietsomaan pelkoa ja mahdollisesti jopa uusia rikoksia.
Hetkinen. "Mestaroiminen"?
KRP toimi perustellusti ja oikein kertomalla rikosepäilyistä. Kyse on yhteiskunnallisesti mitä merkittävimmästä asiasta.
Suomalaisilla on oikeus tietää, jos poliisi aloittaa tällaisista rikosepäilyistä esitutkinnan ja käräjäoikeus myöhemmin vangitsee joukkomurhasta todennäköisin syin epäiltynä kaksi Suomessa olevaa irakilaismiestä.
Rikosnimikettä olivat pohtimassa KRP ja valtakunnansyyttäjänvirasto yhdessä. Nimike tuskin valittiin mestaroimisen ja pelon lietsonnan vaan raskaiden epäilyjen perusteella. Ja vielä kerran siksi, että epäillyt teot on tehty terroristijärjestö Isisin jäseninä.
Etteivät Scheinin ja Melander vain tekisi itse asialla politiikkaa?