Sisäministeri Paula Risikko (kok.) pitää Long Play -julkaisun artikkelia Suomesta käännytetyistä nigerialaisnaisista järkyttävänä kertomuksena. Ministeri kertoo keskustelleensa Maahanmuuttoviraston (Migri) edustajien kanssa artikkelista.
Lain mukaan viranomaiset eivät voi paljastaa yksityiskohtia, mutta ministerille kerrottiin päätöksenteosta yleisellä tasolla.
– Olen halunnut kuulla, mitkä eri lait vaikuttavat päätöksiin ja miten tällaisissa tilanteissa toimitaan, kun kyse on hyvin vakavasta ja yksilöllisestä tilanteesta, Risikko kertoo STT:lle.
Long Play kertoi, että Migri käännyttää ihmiskaupan uhreiksi joutuneita, raakaa väkivaltaa kokeneita nigerialaisnaisia takaisin Nigeriaan sekä Italiaan. Julkaisu on käynyt läpi 25 salaista turvapaikkapäätöstä.
Valtaosa naisista ei ole saanut oleskelulupaa, vaikka Migri myöntää heidän olevan ihmiskaupan uhreja ja vaikka heillä on pieniä lapsia. Long Playn toimittaja tapasi Italiassa kaksi naista, jotka ovat joutuneet palaamaan kadulle myymään seksiä.
Julkaisun mukaan Migri ei tiedä, mitä Suomesta käännytetyille naisille ja heidän lapsilleen tapahtuu. Long Playn jutussa kerrotaan myös, etteivät naiset ole onnistuneet hankkimaan apua esimerkiksi ihmiskaupan uhreja auttavilta järjestöiltä.
"Yksilöllinen tilanne otetaan huomioon"
Risikko luottaa, että Suomen viranomaiset noudattavat toiminnassaan lakia. Lisäksi hän uskoo, että kunkin hakijan yksilöllinen tilanne otetaan huomioon turvapaikka- ja oleskelulupaprosessissa.
Hän muistuttaa, että ihmiskaupan uhrius voi olla turvapaikan peruste, mutta se ei ole sitä automaattisesti.
Myös ministeri sanoo, että Suomen viranomaisten on vaikea tietää, mitä täältä käännytetyille ihmisille tapahtuu maasta poistumisen jälkeen.
Risikko kertoo aikovansa selvittää eurooppalaisilta kollegoiltaan, millaisia järjestelmiä eri maissa on esimerkiksi ihmiskaupan uhrien auttamiseksi ja miten tieto välittyy.
– Jatkossa minua kiinnostaa kovasti, miten auttamisverkostot toimivat ja miten niistä voisi saada tietoa Suomesta poistumisen jälkeen.