Sisäministeri Paula Risikko (kok.) tyrmää presidentti Tarja Halosen näkemyksen, että Suomen pitäisi keskeyttää turvapaikanhakijoiden palautukset konfliktimaihin.
Halonen kirjoitti Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla, että Suomen tulisi keskeyttää palautukset ja käydä konfliktimaissa päivittämässä viranomaisten tiedot tilanteesta. Hän sanoi, että ulkoministeriö ei suosittele suomalaisille matkustamista Afganistaniin, Irakiin ja Syyriaan, mutta Suomi palauttaa silti maihin vainoa kokeneita.
– Totta kai on tärkeää, että tarkistetaan mikä on maan tilanne sillä hetkellä, mutta emme me näitä keskeyttää voi. Jos sellainen tehtäisiin, niin se olisi aikamoinen signaali tulijoille, että täältä ei palauteta, Risikko sanoi STT:lle.
Myös ministeriön kansliapäällikkö Päivi Nerg pitää ehdotusta palautusten keskeyttämisestä hankalana. Nerg huomautti STT:lle, että poliisilla on velvollisuus keskeyttää korkeimmassa hallinto-oikeudessa (KHO) määrätty pakkopalautus vain, jos kohdemaassa esimerkiksi syttyy sota. Muussa tapauksessa maan ja turvapaikanhakijan tilanne on arvioitu jo Maahanmuuttovirastossa, hallinto-oikeudessa ja KHO:ssa.
Nergin mukaan pakkopalautukset koskevat Suomessa nyt reilua kolmeasataa ihmistä.
Ruotsin kanssa keskusteltu
Sekä Risikko että pääministeri Juha Sipilä (kesk.) pitävät viranomaisten arvioita turvapaikanhakijoiden lähtömaiden turvallisuudesta luotettavina.
– Olen käynyt tämän maa-arvioprosessin hyvin huolella läpi, ja luotan siihen, että maa-arviot tehdään asianmukaisesti, Sipilä sanoi toimittajille keskustan puoluevaltuuston kokouksessa.
Sipilän tavoin Risikko muistutti, että maa-arviot tehdään läheisessä yhteistyössä muiden EU-maiden kanssa. Suomi on vertaillut tietojaan esimerkiksi Ruotsin kanssa.
– Meillä on ihan yhtenevä ymmärrys siitä, missä on kriittisiä paikkoja, ja missä on vaarallista tai ei niin vaarallista, Risikko totesi.
Kristinuskoon kääntyneet puhuttavat
Yksi sisäministeriössäkin puhuttava asia koskee islamista kristinuskoon kääntyneitä turvapaikanhakijoita, jotka myös Halonen otti esiin. Halosen mukaan heitä ei pidä palauttaa lähtömaihin, koska islamista luopuminen voi aiheuttaa vakavaa vaaraa vanhassa kotimaassa.
Risikko ymmärtää Halosta.
– On totta, että kristinuskoon kääntynyt henkilö ei voi palata kaikille alueille.
Risikon mukaan pelkkä kääntyminen ei kuitenkaan ole syy keskeyttää palautus. Päätökset perustuvat ennen muuta siihen, voidaanko henkilö palauttaa turvallisesti alueelle ja onko hänellä oikeutta turvapaikkaan.
– Emme voi lähteä siitä, että yksittäinen syy, vakaumus, ikä tai sukupuoli, olisi peruste saada turvapaikka.
Myöskään eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) ei kannata Halosen toivetta. Vanhanen sanoi Ylen Ykkösaamussa, että uusia kriteerejä ei pidä tehdä eikä luoda uusia vetovoimatekijöitä.
Risikko ja Sipilä korostavat, että hakemuksia katsotaan aina kokonaisuuksina.
– Jokaiselle hakijalle tehdään henkilökohtainen arvio. Jos arvioidaan, että kristityksi kääntyminen aiheuttaa hakijalle hengenvaaran hänen lähtömaassaan, se vaikuttaa turvapaikkapäätökseen, Sipilä sanoi.
KHO päätti tällä viikolla, että kristinuskoon kääntymisen aitous on selvitettävä huolellisesti ja palautti Iranista tulleen turvapaikanhakijan tapauksen hallinto-oikeuden suulliseen käsittelyyn.