Lääkäriliiton varatoiminnanjohtaja Hannu Halila vahvistaa MTV Uutisille, että Lääkäriliiton juristi tutkii kahta tapausta, jossa lääkärin riskiryhmään kuuluminen on vaikuttanut hänen työsuhteeseensa.
Toisessa tapauksessa lääkärin työsuhde oli lopetettu ja toisessa määräaikaista sopimusta ei jatkettu. Halila kuuli tapauksista Lääkäriliiton juristilta.
– Toki en tiedä, että onko siellä jotakin muuta taustalla. Yksi peruste ainakin oli ollut se, että he olivat toivoneet siirtymistä toisenlaisiin työtehtäviin tai etätöihin oman riskiryhmään kuulumisensa perusteella, Halila selventää.
Tapausten lääkärit olivat ottaneet Lääkäriliittoon yhteyttä kyseenalaisten päätöksien vuoksi.
Työterveyshuollolla tärkeä asema
Halilan mukaan Lääkäriliitto saa paljon muitakin yhteydenottoja lääkäreiltä, jotka kuuluvat riskiryhmään. Työsuhteen loppuminen on kuitenkin äärimmäinen tapaus.
Halilan tiedossa ovat vain nämä kaksi tapausta.
– Toivoisin, että näitä ei ole enempää, mutta en hämmästyisi, jos olisi enemmänkin.
Halila korostaa työterveyshuollon asemaa päätöksissä siitä, tuleeko lääkärin siirtyä esimerkiksi etätöihin.
– Työterveyshuollosta pitäisi saada riittävän voimakas kannanotto siitä, että kyseinen lääkäri kuuluu erityisesti riskiryhmään.
Halila korostaa, että varsinkaan tässä tilanteessa lääkärin sairastuminen ei ole kenenkään etu.
Etätyö turvallisin vaihtoehto
Lääkärin kuuluessa riskiryhmään kaikista turvallisin vaihtoehto olisi etätyö. Erityisesti lääkäriasemilla yksityisellä sektorilla lääkärit ovat toimineet etäyhteyksien välityksellä jo ennen koronaa.
– Varmasti olisi mahdollisuuksia moniinkin tehtäviin. Etävastaanoton lisäksi on olemassa erilaisia asiantuntijatehtäviä, joissa ei välttämättä tarvitse olla potilaskontaktissa, Halila kertoo.
Mikäli lääkäri kuitenkin tapaa potilaita, ympäristön pitäisi olla mahdollisimman turvallinen.
Korkea prosentti
Lääkäriliitto toteutti kyselyn, jonka mukaan 16 prosenttia lääkäreistä arvioi itse kuuluvansa riskiryhmään. Kyselyyn vastasi 8 562 lääkäriä.
– En usko, että välttämättä näin suuri osa lääkäreistä kuuluu riskiryhmään. Uskon, että se prosenttiluku on vähäisempi, kun otetaan huomioon vain he jotka kuuluvat korkeaan riskiryhmään.
Kyselyn mukaan noin puolet lääkäreistä, jotka olivat toivoneet pääsevänsä vähemmän riskialttiisiin tehtäviin, olivat päässeet.
– Toinen puoli sitten ei ollut päässyt. Onhan se huolestuttavaa, Halila miettii.
Potilaiden käyntimäärät vastaanotoilla ovat laskeneet koronan vuoksi. Halila uskoo, että tämänkin vuoksi tässä tilanteessa siirto muihin työtehtäviin olisi mahdollista.
Toinen huoli on ihmisten terveys.
– Meillä on Lääkäriliitossa kova huoli siitä, että nyt jää tarpeellisiakin lääkärissäkäyntejä tekemättä. Sen seurauksena krooniset sairaudet voivat hankaloitua ja sairauksia jää diagnosoimatta.
Tapauksesta kertoi ensimmäisenä Puheenaihe-podcast, jonka voi kuunnella täältä.