Risto E.J. Penttilä: "Kaikki viittaa Venäjään" – kaasuputkivaurio antaa viestin koko lännelle

Tasavallan presidentin kansliasta sanottiin tänään tiistaina, että Suomenlahdella lauantain ja sunnuntain välisenä yönä sattuneet kaasuputken vuoto ja tietoliikennekaapelin häiriö ovat erittäin todennäköisesti ulkopuolisen toiminnan aiheuttamia.

Kansainvälisen politiikan asiantuntija Risto E.J. Penttilä arvioi, että ilmaisutapa viittaa hyvin vahvaan näyttöön siitä, että kyseessä on sabotaasi.

– Kyllähän kaikki tässä viittaa että asialla on todennäköisesti Venäjä. Varmuudella sitä ei voida sanoa ilman näyttöä, mutta kaikki viittaa Venäjään.

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) ilmoitti aiemmin, että Suomen huoltovarmuuden tai turvallisuuden suhteen ei ole syytä huoleen. Penttilän mukaan tapaus on kuitenkin näyttö Venäjän pullistelusta ei vain Ukrainassa, vaan myös Israelissa ja nyt myös Suomen lähipiirissä, jos kyseessä tosiaan on Venäjä. 

– Viesti on silloin lännelle se, että ette voi keskittää huomiotanne jonnekin yhteen paikkaan, vaan teidän on oltava varuillaan.

Penttilä näkee myös Israelin tilanteessa Venäjällä olevan taustavaikuttajan rooli.

– Iran, Venäjä, Hamas ja Hezbollah ovat kaikki samaa joukkuetta. Mutta se, onko tässä kyse koordinaatiosta vai käytetäänkö vain tilaisuutta hyväksi, sitä kukaan ei tiedä varmaksi. 

Aktivoituuko neljäs artikla?

Penttilä kertoo nyt tapahtuneen mahdollisen sabotaasin olevan paljon vakavampi loukkaus kuin esimerkiksi ilmatilaloukkaukset. 

– Vaikka tämä ei kohdistukaan Suomen alueeseen, niin se on vakava loukkaus Suomen talousalueella, ja on syytä olla hereillä. 

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kertonut olleensa aiemmin tänään yhteydessä Naton pääsihteeri Jans Stoltenbergiin. Penttilän mukaan on todennäköistä, että heidän välillään on keskusteltu Naton niin sanotun neljännen artiklan käyttöönotosta. 

Tämä on eri asia kuin Naton viides artikla, jonka mukaan hyökkäys yhtä jäsenvaltiota vastaan on hyökkäys kaikkia vastaan. 

– Se on konsultaatioartikla sellaisia tapauksia varten, mikäli joku jäsenvaltio kokee alueellisen loukkaamattomuutensa, turvallisuutensa tai itsenäisyytensä uhatuksi, ja tätä varmasti ensimmäisenä pohditaan.

Penttilän mukaan on todennäköistä että tämä artikla aktivoidaan, mikäli kyseessä ei ole pienimuotoinen loukkaus tai vahinko.

– Mielestäni aika luontevalta näyttäisi, että neljäs artikla aktivoitaisiin.

Yksittäistapaus vai osa jotain muuta?

Penttilä arvioi merenalaisen infrastruktuurin mahdollista sabotaasia raskauttavana merkkinä siitä, että jotain muutakin voi olla tulossa. Hänen mukaansa Suomen valtion ja yritysten valmiustaso erilaisia sabotaaseja varten on kuitenkin hyvä.

– Nyt pitää kohottaa huomiota entisestään ja olla valmiina siihenkin, että muunkinlaisia hybriditoimenpiteitä voi tulla. Iso kysymys on se, jäikö tämä tähän vai tapahtuuko jotain muuta. 

 

Lue myös:

    Uusimmat