RKP ei haluaisi edes selvittää mahdollisuuksia kielten valinnaisuuden lisäämiseksi

Suomen ja Ruotsin liput Victoriantorin vihkiäisissä Ruotsin kruununprinsessa Victorian vierailun aikana 22. syyskuuta 2011.
Lehtikuva
Julkaistu 06.03.2015 18:55

MTV UUTISET - STT

Eduskunta on hyväksynyt täpärästi ponnen, jolla valtioneuvostoa kehotetaan selvittämään mahdollisuudet alueellisiin kokeiluihin kielten valinnaisuuden lisäämiseksi.

Kokoomuksen Pauli Kiurun esittämä ponsi hyväksyttiin äänin 93-89. Kiurun pontta tukivat kaikki paikalla olleet keskustan ja perussuomalaisten edustajat sekä enemmistö kokoomuslaisista.  

RKP pettyi päätökseen, jonka vaikutuksia kukaan ei tarkasti tiedä. Oikeusministeri Anna-Maja Henrikssonin (r.) mukaan kokeilu voi johtaa tilanteeseen, jossa kunta käytännössä määrää opiskeltavan kielen.

 -Se voisi olla todella huonoa tasa-arvolle tässä maassa. Ymmärtävätkö kokeilun kannattajat, että se voi johtaa pakkovenäjään tässä maassa, Henriksson sanoo.  

Opetusministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi, että hyväksytty lausuma voidaan tulkita kahdella tavalla, joko selvityksenä kokeilusta, jossa esimerkiksi Itä-Suomessa säilyisi pakko opiskella jotain kieltä eli tässä tapauksessa lähinnä venäjää.  

-Toinen vaihtoehto on ymmärtää tämä lausuma niin, että tehdään selvitys siitä, että kokonaan vapautettaisiin toinen alkava kieli siitä, mikä kieli se olisi.  

Kiuru sanoi, ettei osaa sanoa, kumpaa tulkintaa lausuman tekijät ovat tarkoittaneet.  

-Kyse ei ole tietääkseni siitä, että lausuma olisi niin velvoittava, että kokeilut aloitetaan. Siinä selvitettäisiin, minkälaiseen kokeiluun Suomessa olisi halukkuutta, Kiuru arvioi.  
  

Soini syyttää mediaa  

Ruotsin opiskelun valinnaistaminen asiasta tehdyn kansalaisaloitteen pohjalta kuitenkin tyrmättiin äänin 134-48. Kansalaisaloitetta tukivat Muutos 2011:n James Hirvisaaren vastaesityksen pohjalta perussuomalaiset, seitsemän keskustan ja kolme SDP:n edustajaa sekä kokoomuksesta, vihreistä ja vasemmistoliitosta yksi edustaja kustakin.  

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini kritisoi mediaa kansalaisaloitteen unohtamisesta. Hän vertaa aloitteen saamaa palstatilaa kansalaisaloitteeseen sukupuolineutraalista avioliitosta, joka hänen mukaansa sai monta aukeamaa.  

-Helsingin Sanomat antoi tälle aloitteelle neljäsosasivun, ilman kuvaa, Soini kritisoi.  

Soini pitää alueellisten kokeilujen selvittämistä askeleena kohti ruotsin opiskelun vapaaehtoisuutta tulevaisuudessa.  

Tuoreimmat aiheesta

Vaalit 2015