Jos vanhempi on huolissaan lapsensa netin käytöstä, voi puhelimen netin sulkea kokonaan. Surffailua voi myös rajoittaa erilaisilla palveluilla.
Operaattorit tarjoavat erilaisia maksullisia netin käyttöä rajoittavia palveluita. Rajoittavia palveluita löytyy myös älypuhelimien sovelluksista. Niiden avulla voi joko rajoittaa netissä vietettyä aikaa tai rajata tietynsisältöisiä nettisivuja pois käytöstä.
Lisäksi saatavilla on erilaisia parental control -sovelluksia, joiden avulla vanhempi voi seurata lapsensa puhelimen käyttöä: esimerkiksi sovelluksia, tekstiviestejä ja olinpaikkaa. Digitaalisen median asiantuntija Veera Uusoksa Pelastakaa Lapset ry:stä on kuitenkin kyseisten sovellusten suhteen hyvin kriittinen.
– Jos puhutaan nuorista, onko todella tarpeellista, että tiedämme aivan kaiken heidän tekemisistään? Esimerkiksi parikymmentä vuotta sitten ei tiedetty jatkuvasti, missä toinen on, mitä tekee, ja kenen kanssa puhuu.
"Milloin puhutaan kyttäämisestä?"
Uusoksa pitääkin tärkeämpänä sitä, että vanhemman ja lapsen välinen luottamussuhde on kunnossa ja asioista on puhuttu. Toki ehtona esimerkiksi Facebookin käytölle voi hänen mukaansa olla se, että siellä ollaan kavereita vanhemman kanssa.
– Siinä on hienovarainen raja, milloin on kyse hyvästä vanhemmuudesta, ja milloin puhutaan kyttäämisestä. Mitä tarkoitusta se palvelee, että tietää aivan kaiken lapsensa yksityiselämästä?
Uusoksa huomauttaa, että vanhemman on vaikea vaatia lapseltaan kännykätöntä tai tietokoneetonta aikaa, jos hän ei vaadi sitä myös itseltään. Nuoret myös käyttävät puhelinta enemmän kuin aikuiset, mutta käytöstä ei tarvitse Uusoksan mukaan huolestua, ellei se ala vaikuttaa kielteisesti esimerkiksi uneen tai siihen, että sovitut hommat jäävät hoitamatta.