Hämeenlinnalaiset Kaija ja Ilkka Erkkilä ovat jääneet pahasti koukkuun roskien keräämiseen. Elämäntavaksi ja kansainväliseksi projektiksikin kasvanut toiminta alkoi reilut neljä vuotta sitten, kun Ilkka Erkkilä hermostui silloisten kotikulmien sotkuisuuteen Tampereella.
– Eräänä päivänä sain tarpeekseni viereisen valtatien roskaisuudesta. Kävin saman tien keräämässä kolme pussillista roskia. Naapuritkin tulivat kiittelemään, että onpa siistiä.
Vaikka piennar oli viikon päästä samassa roskaisessa kunnossa, ei tämä lannistanut, vaan päinvastoin innosti pariskunnan keräämään yhä lisää roskia.
– Siitä lähtien aina kun lähdettiin asioille kirjastoon tai kauppahalliin, niin otettiin pussi mukaan ja putsattiin väylä menoreitiltä.
Presidenttikin huomioi harrastuksen
Pariskunnan pitämä lokipäiväkirja reilun neljän vuoden ajalta on vaikuttava: 438 600 tupakantumppia ja 1061 muovikassillista roskaa.
– Kirjoitamme tarkkaan ylös reitit, joita olemme kulkeneet ja ketä olemme tavanneet. Kaikki terveiset ja haistattelut kirjaamme myös. Meitä on muun muassa syljetty sormille ja käsketty painua hoolla ja veellä alkaviin paikkoihin. Ihmisiä ärsyttää, kun pyydämme ystävällisesti, että ihmiset eivät heittäisi tupakantumppeja ja askeja maahan vaan laittaisivat ne roska-astioihin,
Vuonna 2013 he saivat harrastuksensa vuoksi myös kutsun itsenäisyyspäivän vastaanotolle, jotka pidettiin sinä vuonna presidentin linnan sijaan Tampere-talolla.
– Olemme saaneet tämän taudin tartutettua myös ulkomaille. Esimerkiksi Kap Verdellä vapaaehtoisryhmä alkoi kerätä roskia rannalta meidän innoittamanamme. Virossa olen kerännyt roskia myös ja innostanut pikkupoikia mukaan, Ilkka Erkkilä kertoo.
1:36
Omaa rahaa kulunut tuhansia
Erkkilät tituleeraavat itseään Roskasakiksi, joka lukee myös käyntikortissa.
– Haluamme tehdä tätä hymy huulilla, mutta samalla haluamme herättää ihmisiä pitämään omalta pieneltä osaltaan tätä maapalloa terveempänä, sanoo Kaija Erkkilä.
Palkkaa työstä ei tule, päinvastoin.
– Meillä on mennyt noin 6000 euroa rahaa, kun olemme ostaneet muovihanskoja ja pihtejä, myös bensaan ja käyntikortteihin on mennyt rahaa. Mutta hyvät harrastukset maksavat, Ilkka Erkkilä sanoo.
Palkinto tehdystä työstä tulee työn tuomasta mielihyvästä.
– Esimerkiksi juhannuspäivänä keräsimme Hämeenlinnassa tasan 2 000 tupakantumppia ja kuusi muovikassillista roskaa. Kun mentiin seuraavan kerran sama reitti niin kyllä tuntui hyvältä, että tämä on nyt taputeltu, Ilkka Erkkilä sanoo.
Seuraavaksi Erkkilät suuntaavat tarmonsa uuteen kaupunkiin.
– Muutamme piakkoin Hyvinkäälle, jossa meillä on monta lastenlastakin. Hyvinkäältä aiomme tehdä myös täsmäretkiä Helsinkiin, joka on varmasti melko haastava paikka, Kaija Erkkilä suunnittelee.