Länsi-Uudenmaan käräjäoikeus on tuominnut 62-vuotiaan linja-autonkuljettajan 30 päiväsakkoon kunnianloukkauksesta.
Tuomioon johtanut tapaus sattui Espoossa viime vuoden joulukuussa. Matkustajan noustua linja-auton kyytiin oli kuljettaja ilmoittanut välittömästi kovaäänisesti muiden matkustajien kuullen, että tämä haisee. Kuljettaja kertoi, ettei linja-auto liiku ennen kuin matkustaja joko siirtyy kauemmaksi tai poistuu kokonaan.
Oikeudessa kuultu todistaja kertoi kuljettajan sanoneen kantavalla äänellä niin, että linja-auton matkustajat ovat kuulleet, että "ole hyvä ja poistu, bussi ei liiku ennen kuin poistut" ja "sinä haiset, poistu bussista."
Matkustaja ei poistunut
Koska matkustaja ei poistunut linja-autosta, pysäytti kuski auton ja meni bussipysäkille juomaan kahvit termospullostaan. Palattuaan takaisin kuljettaja puki hengityssuojaimen kasvoilleen ja jatkoi matkaa. Kuljettajan ollessa kahvitauolla joku linja-auton matkustajista oli soittanut hätäkeskukseen.
Kuljettaja kertoi oikeudessa, että oli kertonut matkustajalle, ettei pysty kohta ajamaan linja-auton, koska yskii niin kovasti. Hänen mukaansa matkustajan oli tuoksunut voimakkaasti hajuvedeltä.
Kuljettajalla on ollut yskää aiheuttava keuhkoputkien tulehdus-diagnoosi ja hengityssuojain mukanaan linja-autossa. Hän on ollut sairauslomalla infektion ja siitä seuranneen väsymyksen ja huonovointisuuden vuoksi.
Sairausdiagnoosilla ei merkitystä
Oikeudessa kuljettaja kertoi, että on ennenkin pyytänyt matkustajia siirtymään taemmas istumaan linja-autossa, jotta matkustajien hajut eivät häiritsisi linja-auton ajoa. Todistajan mukaan kuljettajan yskiminen "loppui kuin seinään", kun matkustaja poistui.
Oikeuden mukaan sairausdiagnoosilla ei ole asiassa merkitystä.
Sekä asianomistaja että todistaja ovat johdonmukaisesti kertoneet oikeuden käsittelyssä, että kuljettaja on voimakkaalla äänellä monta kertaa todennut, että matkustaja haisee ja hänen on poistuttava linja-autosta. Oikeuden mukaan menettely on ollut halventavaa ja ihmisarvoa loukkaavaa sekä epäkunnioittavaa.
Tuomio ei ole lainvoimainen, vaan siitä on mahdollista valittaa hovioikeuteen.