Venlan ja hänen lastensa sekä toisen lapsiperheen bussimatka sai kamalan käänteen – solvauksia ja kirosanoja sateli: "Kuski eikä kukaan muukaan tullut auttamaan"

Venla joutui kahden lapsensa kanssa rasistisen haukkumisen ja loukkaamisen kohteeksi bussimatkalla keskiviikkoiltana. Hänen mukaansa kukaan ei auttanut, ei edes bussinkuljettaja. MTV Uutiset selvitti, pitääkö bussinkuljettajan puuttua häiriköintiin ja syrjintään.

Helsinkiläinen Venla Ouattara oli tulossa esikoisensa jalkapalloharjoituksista noin iltaseitsemän aikaan Latokartanosta. Mukana oli myös Ouattaran nuorempi lapsi, joka oli lastenvaunuissa.

Ouattara nousi lastensa kanssa bussilinjan 506 kyytiin Agronominkadun pysäkiltä. Samalta pysäkiltä nousi toinenkin äiti kahden pienen lapsensa kanssa. Molemmat naiset lapsineen asettuivat bussin keskiosaan lastenvaunujen kanssa. Ouattaralle entuudestaan tuntematon äiti ja hänen lapsensa olivat tummaihoisia. Myös Ouattaran lapset ovat tummaihoisia.

Ouattaran mukaan tunnelma bussissa muuttui liikkeellelähdön jälkeen yllättäen epämiellyttäväksi. Bussin etuosassa istuneet, Ouattaran mukaan, noin nelikymppiset kantaväestöön kuuluvat mies ja nainen alkoivat huudella rasistisia solvauksia Ouattaralle sekä toiselle äidille ja heidän lapsilleen. Vieressä olevan äidin katse oli hämmentynyt.

– He haukkuivat ja kiroilivat kovaan ääneen, että menkää sinne mistä olette tulleetkin.

Ouattara kertoo, että miehen ja naisen huutamat kommentit olivat niin törkeitä, ettei hän halua sanoa niitä julkisesti ääneen. Ouattara sanoo, että parivaljakko käytti muun muassa n-sanaa.

Solvaaminen vain yltyi

Ouattara vastasi miehelle ja naiselle, että heidän tulisi lopettaa rasistinen haukkuminen. Loppua ei tullut, vaan mies ja nainen jatkoivat solvaamista.

– Jouduin korottamaan ääntäni. Sanoin, että mikäli häiriköinti ei lopu, soitan poliisit paikalle, koska tämä on kunnianloukkaus. Mies ja nainen vain yltyivät entisestään kuullessaan puhuttavan poliisista.    

Ouattara sanoo, että mies ja nainen istuivat lähellä kuljettajan ohjaamoa, joten kuljettajan on täytynyt kuulla, mitä bussissa tapahtuu. Bussinkuljettaja ei silti puuttunut tilanteeseen, vaan jatkoi matkaa.

Ouattaran mukaan bussinkuljettaja oli 50–60-vuotias kantasuomalainen mies. MTV Uutiset ei tavoittanut kyseistä bussinkuljettajaa.

Kukaan muukaan bussin kyydissä olleista matkustajista ei puuttunut tilanteeseen, Ouattara kertoo.

Kenelle vastuu kuuluu?

Bussilinja 506 kuuluu Helsingin seudun liikenteen, HSL:n, piiriin. Bussilinjaa liikennöi puolestaan HSL:n alihankkija Savonlinja Oy.

Savonlinja ei vastannut MTV Uutisten tavoitteluyrityksiin aiheesta ja siitä, mikä Savonlinjan ohjeistus kyseisiin tilanteisiin on.

– Ehdoton ei rasismille, syrjinnälle ja häiriköinnille, vastasi HSL:n viestintäpäällikkö Sari Kotikangas siihen, mikä HSL:n yleinen kanta rasismiin julkisessa joukkoliikenteessä on.

Kotikangas kertoo, että bussinkuljettajat eivät ole suoraan vastuussa HSL:lle, vaan HSL:n alihankkimille liikennöitsijöille.

Kotikangas sanoo, että HSL:n asiakkaat voivat antaa yleisesti palautetta HSL:n palautekanavaan. HSL ohjaa palautteet linjan liikennöitsijälle, jotka käsittelevät palautteet tarvittaessa vuorossa olleen kuljettajan kanssa.

Kotikankaan mukaan HSL:llä itsellään ei ole liikennöitsijöille ja kuljettajille osoitettua ohjeistusta, mitä vastaavissa tilanteissa esimerkiksi kuljettajan pitäisi tehdä.

– Kuljettajan ensisijainen tehtävä ja vastuu on kuitenkin kuljettaa kyseistä ajoneuvoa turvallisesti. Kuljettajan ei siis tule poistua tarpeetta ohjaamosta, mutta kuljettajia kehotetaan joka tapauksessa soittamaan vartijoille tai poliisille, jos tilanne sen vaatii, Kotikangas sanoo.

HSL, Helsingin kaupungin liikenne HKL ja Ihmisoikeusliitto herättelivät yhteisellä STOP! Päätepysäkki syrjinnälle -kampanjallaan matkustajia puuttumaan häirintään ja syrjintään julkisessa liikenteessä. Myös Turussa ja Tampereella käynnistettiin vastaavat kampanjat.  

HSL:n osastonjohtaja Mari Flink lausui kampanjan yhteydessä vuonna 2017 seuraavasti.

– Joukkoliikennevälineet kuuluvat kaikille. Haluamme toimia sen puolesta, että jokainen matkustaja voi tuntea olonsa turvalliseksi. Häirintää ja syrjintää emme hyväksy missään muodossa.

Myös Kotikangas kehottaa jokaista matkustajaa puuttumaan joukkoliikenteessä tapahtuvaan syrjintään ja häiriköintiin.

– Helpoin keino on istua syrjityn vierelle ja kysyä, että voiko häntä auttaa, Kotikangas sanoo.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Katso myös juttu kesältä 2020: Järjestyksenvalvojat painoivat tummaihoisen pojan maahan ja alkoi somemyrsky, johon osallistuivat julkkiksetkin – HSL ei näe toiminnassa rasismia

Huoli yksin matkustavissa lapsissa

Venla Ouattaralle ja hänen lapsilleen keskiviikkoiltana tapahtunut syrjintä oli henkilökohtaisesti ensimmäinen.

Ouattara kertoo, että hänen vanhempi lapsensa oli ollut hämillään siitä, miksi vieraat ihmiset olivat huudelleet heille, ja miksi Ouattara oli joutunut korottamaan ääntään.

Ouattara sanoo, että on valitettavasti joutunut todistamaan vastaavaa muihin kohdistuvaa rasismia aiemmin.

Hänen mukaansa bussinkuljettajilla on toisistaan poikkeavia tapoja lopettaa joukkoliikenteessä tapahtuvaa syrjintää ja häirintää. Jotkut kuljettajat Ouattaran mukaan ovat pysäyttäneet bussin ja sanoneet häiriköijille, ettei matka jatku ennen kuin ovat poistuneet bussista. Toiset ovat soittaneet paikalle vartijat tai poliisin.

Erityisen huolissaan Ouattara on pienistä lapsista, jotka joutuvat kohtaamaan rasistisia puheita yksin joukkoliikenteessä.

– Lapsilla kun ei ole samanlaisia keinoja puolustautua kuin aikuisilla.

Ouattara jäi lapsineen bussin kyydistä Viikin pysäkillä. He ehtivät olla bussin kyydissä noin kymmenen minuuttia. Poistuessaan bussista Ouattara ei vieläkään saanut katsekontaktia bussinkuljettajaan. Hän voi vain toivoa, että bussissa matkaa jatkaneet äiti ja kaksi lasta selvisivät turvallisesti perille.

Oletko sinä kohdannut vastaavaa syrjintää joukkoliikenteessä? Kerro siitä meille osoitteeseen joonas.mustonen@mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat