Afrikkalainen sikarutto leviää Suomen lähialueilla. Viimeksi on tullut ilmi kuuden villisian kuolema Leningradin hallintoalueella, eli jo melko lähellä Suomen rajaa.
Afrikkalainen sikarutto on vakava ja vaarallinen eläintauti, jonka leviämisen estämiseen EU on velvoittanut kaikki jäsenmaansa. Suomessa tehtävään ovat tarttuneet Evira, Tulli, maa- ja metsätalousministeriö sekä rajavartiolaitos.
– Taudin leviäminen Suomeen vaikuttaisi paitsi sikatalouteen elinkeinona myös lukuisiin vientiponnisteluihin, joita Suomella on. Näistä syistä viranomaistoimet ovat perusteltuja, arvioi valvontajohtaja Mikko Grönberg Tullista.
Venäjältä ei saa tuoda edes omia eväitä
Afrikkalaista sikaruttoa on jo Virossa ja Venäjällä, mikä tarkoittaa Suomen rajoilla tiukkaa valvontaa. Esimerkiksi Venäjältä tulevat eivät voi tuoda maahan edes omaan käyttöön tarkoitettuja eväitä, joissa on lihaa, maitoa tai niistä jalostettuja tuotteita.
Eväiden ja suurempienkin ruokaerien löytämiseksi Tulli on kouluttanut ruokakoiran, joka löytää ja ilmoittaa ohjaajalleen juustot ja kinkut. Ruokakoira Ainon ohjaaja kertoo kiellettyjä ruokatarvikkeita löytyvän joka päivä.
– Päivittäinhän matkailijoilta ja rekkakuskeilta löytyy eväitä, joissa on kiellettyjä elintarvikkeita. Mökkilomille tulevilta saattaa löytyä suurempiakin eriä, kun on juhlapyhien tai viikonlopun ruoat mukana, kuvailee tullitarkastaja Seija Kontunen.
Ikävä tauti, joka tulisi kalliiksi
Afrikkalainen sikarutto, joka tunnetaan kirjainyhdistelmällä ASF, ei tartu ihmiseen, mutta sioille se on tappava tauti. Sian taudin oireita ovat mm. kuume ja verenpurkaukset, ja useimmat sairastuneet kuolevat. Tautiin ei ole hoitoa, eikä rokotetta, siksi sen ennakkotorjunta on erityisen tärkeää.
Baltiassa ja Puolassa tehtyjen havaintojen pohjalta Evira ja Luonnonvarakeskus arvioivat, että tauti leviää luonnossa 1-2 kilometriä kuukaudessa. Ihmisen huolimattomuus nopeuttaa leviämistä huomattavasti.
Esimerkiksi Unkariin taudin epäillään levinneen Ukrainasta tulleiden siirtotyöläisten eväiden mukana. Tosin täysin varmasti taudin alkuperää ei ole saatu Unkarin tapauksessa määritettyä.
Jos tauti pääsisi puhkeamaan Suomessa, sillä olisi valtavat vaikutukset sianlihan tuotantoon välittömästi, ja laajemminkin kansantalouteen pidemmällä aikavälillä.
Jos afrikkalaista sikaruttoa tavattaisiin suomalaisessa sikalassa, kaikki sikalan eläimet lopetettaisiin ja ruhot hävitettäisiin. Tämän jälkeen sikala pitäisi desinfioida. Lisäksi tautisikalasta viedyt tuotteet ja välineet pitäisi jäljittää ja tuhota. Tämä koskisi esimerkiksi rehuja, raatoja, spermaa, alkioita ja lantaa. Sikalan ympärille perustettaisiin rajoitusvyöhykkeet, joka vaikuttaisi toimintaan sikalan lähistöllä.
Yhden taudinpurkauksen on laskettu maksavan keskimäärin 10,5 miljoonaa euroa.
Tiedotus tepsii
Suomesta tehdään metsästysretkiä naapurimaihin. Metsästäjät ovat valveutuneita ja osaavat olla edistämättä taudin leviämistä.
– Tiedottaminen toimii, ja metsästäjät ovat valistuneita, kertoo Grönberg
Asiasta myös tiedotetaan rajalla. Rajanylityspaikoille on varattu jäteastioita, joihin voi jättää kielletyt elintarvikkeet, jos niitä vahingossa on mukana.
– Luonnollisesti tiedottamista ja valistamista on tehtävä molemmin puolin rajaa, sanoo Grönberg.
Tullin käsityksen mukaan kolmansista maista tehdyt laittomien elintarvikkeiden tuontiyritykset johtuvat tietämättömyydestä.
– Kyllähän väärät eväät ovat vilpittömiä vahinkoja, vahvistaa Grönberg.
Rajalla valvotaan paitsi suoranaista elintarviketuontia myös sitä, että elintarvikeviennissä käytetyt kontit desinfioidaan ennen kuin ne tuodaan takaisin rajan yli Suomeen.