Helsingin käräjäoikeus on tuominnut historiallisen suuressa, FBI-operaatioon liittyvässä huumejutussa lähes 60 ihmistä eripituisiin vankeusrangaistuksiin.
Kyse on jutusta, joka Suomessa paljastui Yhdysvaltojen liittovaltion poliisin FBI:n kehittämän huijausviestisovelluksen avulla.
Asiassa oli yhteensä 66 syytettyä, joista 59 sai tuomion. Suurin osa tuomittiin törkeistä huumausainerikoksista.
Pisimmät käräjäoikeuden langettamat tuomiot ovat 13 vuotta vankeutta. Tämän enimmäisvankeusrangaistuksen sai peräti 14 ihmistä. Lisäksi 27 muuta vastaajaa sai vähintään kahden vuoden rangaistuksen.
Seitsemän ihmisen syytteet hylättiin.
Käräjäoikeus katsoi tulleen näytetyksi, että Suomeen tuotiin vuosina 2020–2021 yhteensä yli tuhat kiloa huumausaineita, kuten kokaiinia, amfetamiinia ja marihuanaa. Usean syytetyn katsottiin tehneen rikokset osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa. Rikollisryhmien toiminta oli kansainvälistä ja se painottui Suomen lisäksi Hollantiin, Espanjaan ja Viroon.
Käräjäoikeuden mukaan jutussa oli useita eri rikollisryhmiä, joihin kuuluvilla oli selkeät työnjaot ja vastuualueet. Erään rikollisryhmän johtohenkilöt eivät käräjäoikeuden mukaan esimerkiksi olleet itse huumeiden kanssa tekemisissä, vaan sitä varten ryhmään rekrytoitiin palkkaa tai palkkiota vastaan muita, joiden tehtävänä oli ottaa huumausaine-erät vastaan ja jakaa niitä ostajille.
Oikeus: Viestit hankittiin lainvastaisesti
Tapauksessa huumeisiin ja niiden kauppaamiseen liittyvään viestittelyyn käytettiin FBI:n kehittämää Anom-puhelinsovellusta. Anom-puhelimia suunnattiin erityisesti järjestäytyneeseen rikollisuuteen liittyville henkilöille, ja viestinnän markkinoitiin tapahtuvan täysin salassa. Todellisuudessa Anom-puhelimilla lähetetyt viestit tallentuivat FBI:n hallinnoimalle palvelimelle. FBI toimitti viestejä edelleen muihin valtioihin.
Asiassa esitettiin lisäksi näyttönä huomattava määrä salatussa Sky ECC -viestisovelluksessa lähetettyjä viestejä, joihin viranomaiset olivat päässeet käsiksi.
Puolustus vaati asiassa, että syyttäjän todisteeksi nimeämät Anom- ja Sky ECC -viestit asetettaisiin hyödyntämiskieltoon.
Käräjäoikeus katsoi, että Anom-viestit oli hankittu lainvastaisesti ja että viestien hankinnassa loukattiin viestien lähettäjän yksityiselämään ja luottamuksellisen viestin suojaan liittyviä perus- ja ihmisoikeuksia. Viestejä ei kuitenkaan asetettu hyödyntämiskieltoon, koska niiden hyödyntäminen ei oikeuden mukaan vaarantanut oikeudenmukaisen oikeudenkäynnin toteutumista.
Poikkeuksellisen laaja monelta osin
Vankeusrangaistusten lisäksi käräjäoikeus velvoitti vastaajat korvaamaan valtiolle useiden satojen tuhansien eurojen edestä rikoshyötyä. Joidenkin vastaajien osalta valtiolle korvattavan rikoshyödyn määrä nousi jopa miljooniin euroihin.
Jutussa oli poikkeuksellisen paljon syytettyjä ja syytekohtiakin lähemmäs 130. Kokonaisuutta käsiteltiin käräjäoikeudessa viime vuonna noin kahdeksan kuukauden ajan. Syytettyjen ja syytteiden suuren määrän lisäksi käsittelyä hidasti se, että iso osa syytetyistä tarvitsi tulkkia oikeussalissa.