Ruotsalaiset jäivät tuntikausiksi paikoilleen, kun Brysselissä oli ammuttu – "Niin sairasta"

Kaksi ruotsalaisfania kuollut ammuskelussa Brysselissä.

Sadat jalkapallokatsojat odottivat tunteja paikoillaan Brysselin jalkapallostadionilla sen jälkeen, kun kaksi Ruotsin kannattajaa oli ammuttu kaupungin keskustassa hengiltä ennen Belgian ja Ruotsin välistä EM-karsintaottelua.

Maanantai-illan Belgia–Ruotsi-ottelu keskeytettiin puoliajalla Brysselin keskustelussa toteutetun ammuskelun vuoksi. Teko oli tapahtunut kello 19:n jälkeen keskustan risteyksessä, jossa mies oli noussut skootterin kyydissä ja alkanut ampua useaan suuntaan.

Kaksi ruotsalaista kuoli ja yksi loukkaantui. Kahdella uhrilla oli yllään Ruotsin jalkapallomaajoukkueen paidat. 

Epäilty julkaisi belgialaislehti Sudinfon mukaan videon, jossa hän sanoi kuuluvansa äärijärjestö Isisiin. Epäilty on yhä kateissa.

"Kaikki on niin surrealistista"

Ruotsalaislehti Aftonbladet kertoo, että tuhansia peloissaan olleita katsojia jäi ammuskelun jälkeen vielä tunneiksi Kuningas Baudouinin stadionille, jossa EM-karsintaottelu oli keskeytetty. Poliisi oli ohjeistanut, että olisi turvallisinta pysytellä stadionilla.

Stadion alkoi tyhjentyä keskiyöllä. Ensin sieltä lähtivät belgialaisfanit tavallisten uloskäyntien kautta. Paikalla olleita satoja ruotsalaisia kannattajia pyydettiin vielä odottamaan, kunnes he saivat kello 0.30 laskeutua katsomosta stadionien uumeniin tapaamaan Ruotsin joukkueen.

Tästä kesti vielä tunnin ennen kuin ruotsalaiset saatiin virkavalta-avustuksella ulos stadionilta ja bussiin kohti hotellejaan.

Kannattajajärjestö Gula väggenin koordinaattori Andreas Richt kertoi Aftonbladetille kello 3 yöllä, että kaikki, joiden kanssa hän oli puhunut, olivat palanneet hotelleihinsa turvallisesti.

– En edes tiedä, mitä sanoa. Kaikki on niin surrealistista. Niin sairasta, niin sairasta, Richt sanoi.

"Tämä tuntuu vielä pahemmalta"

Richt sai tiedon ammuskeluista samaan aikaan, kun kansallislaulu soitettiin ennen ottelun alkua. Hän sanoi, että hänen mielessään alkoi pyöriä tuhat ajatusta – monia sellaisia, joita hän ei ollut ennen kokenut.

Richt mietti alkuun, miten kaikki ruotsalaiset saataisiin hotellimajoitukseen turvaan.

– Heti sen jälkeen ajateltiin, miten voimme millään tavalla yrittää ymmärtää, mitä on tapahtunut, ja miten voimme auttaa ja välittää ajatuksemme uhrien omaisille.

– Asuin Yhdysvalloissa vielä syyskuun 11. päivän terroritekojen aikaan (2001), mutta tämä tuntuu vielä pahemmalta.

Aftonbladet kertoi käytännön työn jatkuneen, jotta kaikki pääsisivät palaamaan Ruotsiin pikaisesti.

– Uskon puhuvani kaikkien täällä olevien ruotsalaisten puolesta, kun sanon, että haluamme lähteä täältä mahdollisimman pian, Richt kertoi.

Lue myös:

    Uusimmat