Päivystyslääkäri Per Lundström, 55, työskenteli Tukholmassa ensimmäisten koronavirustapausten kanssa, mutta sairastui itse koronaan, uutisoi Expressen.
12. maaliskuuta Lundström tunsi kovaa väsymystä, mutta ajatteli, ettei tilanne ollut kovin vakava, koska hän oli perusterve. Parin päivän kuluttua hän ei enää saanut henkeä makuulla ollessaan. Silloin lääkäri hakeutui päivystykseen ja hänet otettiin sisään infektioklinikalle.
Lue myös: Ruotsissa koronakuolemien määrä lähestyy 3 000:ta
Tilanne eskaloitui niin pahaksi, että Lundström jouduttiin nukuttamaan 16. maaliskuuta tehohoidossa. Hänen tilansa oli ajoittain kriittinen, mutta 12 päivän kuluttua hänet voitiin jo herättää.
– Olen erittäin kiitollinen siitä, että sain hoitoa ja olen elossa nyt, Lundström kommentoi Expressenille.
Rankka kuntoutus
Vaikka Lundström selvisi hengissä, kaikki ei kuitenkaan ole ollut ruusuista. Monien muiden potilaiden tavoin lääkäri oli myös kärsinyt painajaisista nukutettuna ollessaan.
Kun Lundström herätettiin tehohoidossa, hänen lihaksensa olivat hyvin heikossa kunnossa ja lisäksi hänellä oli hermovaurioita. Meni kaksi viikkoa ennen kuin hän pystyi jälleen puhumaan normaalisti.
– Pystyin syömään itse, mutta muuten tarvitsin apua kaikessa. Olin sänkypotilaana ja se oli pelottava kokemus.
Viikon jälkeen päivystyslääkäri pääsi kuntoutusosastolle ja siitä pyörätuolin kautta jaloilleen. Nyt hän voi kävellä noin 500 metriä ennen kuin pitää istua lepäämään. Lundström toivoo olevansa kunnossa syksyyn mennessä.
Koronapotilaiden kuntoutuksen tarpeen odotetaan kasvavan. Lundströmiä hoitanut neurologisen kuntoutuksen lääkäri Åsa Landerholm kertoo, että tehohoitoa pitkään saaneilla potilailla on usein neurologisia vammoja ja lihasvaurioita.
– Kun nämä potilaat tulevat luokseni, he ovat usein olleet 3-4 viikkoa tehohoidossa ja heillä on yleensä heikot lihakset. Joskus he eivät pysty edes istumaan, Landerholm sanoo.